Ah, lekker onderwerpje. Haaruitval. Niet echt, vind ik. Maar het zijn toch dingen die besproken moeten worden, want er zijn er namelijk nogal wat die er last van hebben. Including me. Als ik m’n haren was, trek ik zo m’n halve hoofd leeg. Zo lijkt het, tenminste.

aleppozeep haaruitval

Wat is haaruitval?

Nou. Dat je haren uit je hoofd vallen. In normale gevallen verlies je gemiddeld vijftig tot honderd hoofdharen per dag. Het aantal haren dat je verliest op een dag, is erfelijk bepaald. Daarnaast speelt je geslacht ook een grote rol: mannen verliezen meer en eerder haren dan vrouwen. En dan onze grote vrienden: de hormoontjes. Ik als ontzwangerende vrouw kan wel janken bij de aanblik van de haren in het doucheputje na een showersession. Elke dag weer. Vanaf dat Moos vier weken oud was, begon de ellende. Gelukkig zie je er niks van als je naar me kijkt, maar soms denk ik echt: hoeveel haren heb ik nog over dan? Straks zie ik eruit als een kwastje, zo weinig haar. C’est Terrible! Ben ook maar opgehouden met tellen, trouwens. Kwam geen einde aan. Je haren

aleppozeep haaruitval

Hoe kom je eraan?

 • De befaamde hormonen die allerlei veranderingen in je lijf teweeg brengen na bijvoorbeeld je bevalling en/of het geven van borstvoeding of een combinatie van die twee, stress… [dat noemen we ook wel telogeen haarverlies, trekt normaal gesproken weer bij na ongeveer tien maanden]
 • Vitaminegebrek en ijzertekort [dus als je op dieet bent: let op dat je wel alle vitamientjes voldoende binnenkrijgt als deze niet in je dieet zitten!]
 • Erfelijkheid [alopecia androgenetica, veroorzaakt door het mannelijk hormoon dihydrotestosteron oftewel DHT, wat een proces in het haarzakje verstoord waardoor de groeifase van het haar wordt verkort en het haarwortelzakje uiteindelijk zal afsterven; so that means no hair en als ’t even zo doorgaat; kale plekken of zelfs volledige kaalheid…]
 • Je leeftijd [want “Jahaaa, de ouderdom komt met gebreken…!”]
aleppozeep haaruitval

Belangrijker: hoe kom je eraf?

Hier komen mijn tips – ondertussen wel ervaringsdeskundige te noemen – zodat jij ook beter met “dit verlies” kan omgaan, want och… Wat is ’t een rouwproces:

 • Ga aan de vitamientjes. Denk aan Vitamine A, C, eiwitten, ijzer, foliumzuur, Vitamine B6 en B12 bijvoorbeeld of schaf een combicapsule zoals deze aan, waarbij ik na twee weken al verschil merkte! In plaats van twee bosjes haar na het douchen was ’t er nu nog maar een. Daar deed ik het toen even voor. Je kunt trouwens ook de mama-vitamientjes die je hebt geslikt tijdens je zwangerschap en borstvoedingsperiode doorslikken. Daar zit bovenstaande ook gewoon in.
 • Houd in de gaten hoeveel haren je verliest op een dag – met als maatstaf dat honderd haren op een dag “normaal” zijn om te verliezen – en breng een bezoekje aan je huisarts met de vraag of hij je kan doorverwijzen naar een tricholoog [arts gespecialiseerd in jouw haardos, red.]
 • Beperk je kopjes koffie per dag tot het minimum; cafeïne stimuleert de aanmaak van adrenaline wat weer een slechte invloed heeft op jouw lokken.
 • Daarnaast natuurlijk lief zijn voor je haar: niet te vaak wassen, niet wassen met shampoos met siliconen, niet te vaak kammen en vooral föhnen op de koudste stand op een goed afstandje. Daarnaast heb ik een paar weken iets ontdekt wat bij mij de haaruitval echt minder heeft gemaakt, namelijk Aleppozeep. Deze natuurlijke zeep bevat olijfolie en laurierolie die je hoofdhuid intens reinigen en verzorgen. Omdat er geen chemische troep zit in deze zeep, want allemaal lekker vegan, zal de zeep niet schuimen en is ‘ie misschien iets minder chique dan een shampootje van John Frieda, maar geloof me. Het is echt beter voor je haar. De eerste keren dat ik mijn haar waste met Aleppozeep vond ik het daarna gigantisch stug aanvoelen. Maar wat wil je: het is totaal gereinigd dus ja, dan is het even stug. Ik ben nu drie weken verder en merk echt verschil met de haren die uitvallen en hoe mijn haar krult. Helemaal omdat ik dus een bos krullen heb, vind ik het belangrijk dat ze er netjes “bijhangen” en dat ik er niet allerlei meuk en parabenen in hoef te gooien om ze in model te houden. Ode aan de Aleppozeep! Die inderdaad afkomstig is uit de Syrische stad Aleppo, waar deze harde en zuiverende zeep al meer dan vierduizend jaar gemaakt wordt. Dit lekkere Aleppozeepje komt trouwens van Sabon&More!
aleppozeep haaruitval
aleppozeep haaruitval

Heb jij last van haaruitval [gehad]? Was je al bekend met aleppozeep?

Benieuwd naar hoe ik mijn krullen tem en ze in model breng?

 

– Dit artikel is tot stand gekomen door middel van een samenwerking – 

 

31 thoughts on “WAT JE KUNT DOEN TEGEN HAARUITVAL

 1. Youandi zegt:

  Er zijn inderdaad veel mensen die hier last van hebben en lang niet iedereen durft er voor uit te komen. Ik moet er ook echt niet aan denken om mijn dikke bos te zien uitdunnen.

 2. tamara zegt:

  Ik heb er idd wel veel last van dat ik veel haaruitval heb tijdens het douchen maar ook met het kappen. heb nu iets voor mijn blog gekregen wat zou moeten helpen van floxia erg benieuwd naar.

  • Susan zegt:

   Werkt echt heel goed! Moet je ’t wel even volhouden, maar dan zie je ook echt resultaat. Feit blijft dat al die synthetische shampoos enzo je haar sowieso geen goed doen…

 3. Marlies zegt:

  Ik heb ook altijd last van veel haaruitval, nu ik zwanger ben verlies ik bijna geen haar meer. Echt top! Maar ik weet dat het ook weer voorbij gaat. Tot die tijd geniet er van 😉

  • Susan zegt:

   Had ik ook! Zo fijn was dat! Het is nu nog steeds wel dik, alleen vind ik ’t toch wel even schrikken als ik weer een bos uit het putje moet plukken, haha!

 4. Bianca Schrijft zegt:

  Momenteel verlies ik heel veel haar, maar dat kan komen door medicatie (niet alleen chemo veroorzaakt haaruitval), maar ook hormonale onbalans door stress, burn-out en PTSS. Genoeg redenen voor het verliezen van mijn wilde haren. Op het moment maak ik me nog geen grote zorgen. Bij de laatste kappersbezoek vond de kapper dat ik een lekkere dikke bos had.

 5. Julie zegt:

  Ik heb echt met periodes wel of niet last van extra haaruitval… Geen idee hoe het komt maar inderdaad onder de douche is het verschil echt te merken! 🙂 Goeie tips, zeker van die vitaminen!

 6. Grassiella zegt:

  Hoewel ik zelf op dit moment nog iets minder last heb van ouderdom. Kan ik me wel heel goed vinden in het verliezen van haar door het gebruik van shampoo’s met teveel siliconen. Gosh, ik wissel me toch wat af qua haar producten om de juiste te vinden. Helaas is de conditie van mijn haar hierdoor niet meer hetzelfde en verlies ook regelmatig wat. Wellicht dat dit een goed idee is voor mij ..

  • Susan zegt:

   Goed idee! Heb ik ook gemaakt toentertijd, kan alles afvinken ondertussen ook de shizzle waarvan ik dacht: ik zet ’t erop maar heb ik toch niet nodig, haha…

 7. Janet | thatonetime zegt:

  Zo vervelend.. ik heb het ook een tijdje gehad, het is nu gelukkig wel wat minder geworden maar ik sta af en toe nog steeds te kijken van de plukken haar die ik uit de borstel haal. 😉 De zeep ga ik onthouden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *