Je hebt in het leven allemaal van die dingen die het wat makkelijker maken. En dingen die je voor meer dingen in kunt zetten. Dingen, dingen, dingen. Zo heb je ook het muffinblik. Die ligt altijd maar in m’n kastje te wachten tot ik ‘m ga gebruiken voor m’n muffins. En da’s niet zo vaak. Dus besloot ik dat muffinblik eens voor wat andere zaakjes in te zetten. Multifunctioneel is ‘ie, dat bleek! Zie hier waar ik ‘m ondertussen allemaal voor gebruik, vet easy:

Eitje-on-the-go

Leg wat ontdooid bladerdeeg in de holletjes van het blik. Pak een schaaltje. Kluts daar een stel eieren in; aantal ligt aan hoeveel holletjes je muffinblik heeft. Door de eitjes: spinazie, feta / kaas naar wens, tomaatje, eventueel zoet puntpaprikaatje en even mengen. Giet het mengseltje in de bladerdeegholletjes en top off met wat bacon. In de oven voor ca. 10 minuutjes op 160°C
en klaar. Ga ik straks ook maar weer even weer maken voor m’n husband. Kan na afkoelen ook in de vriezer trouwens, ideaal!

muffinblik

Originele ijsschijfjes

Want: die ijsblokjes zijn toch ouderwets, jongens. Ik doe dus gewoon een laagje water in je siliconen muffinvorm, doe er bijvoorbeeld een schijfje komkommer en citroen bij in, eetbare bloempjes of munt en basilicum… En in de vriezer dat ding! Mocht je een muffinblik hebben en geen siliconen bakvorm, dan moet je het blik even in een laagje heet water zetten zodat de onderkant los komt. Krijg je de schijfjes er zo uit en kunnen ze hoppatee: in je cocktailglas. So fresh.

Gehaktballetjes-zonder-zooi

Maak je gehaktballetjes zoals je gewend bent. Ik sla beschuit kapot, kluts een ei, meng het met zout, peper, ketjap en wat Ketjap en gooi dat door de gehakt. Lekker balletjes maken en ze even door een schaaltje broodkruimels halen en ze vervolgens in je muffinblik leggen. Ongeveer 18 tot 20 minuutjes op 180°C bakken in de oven en klaar. Geen gezeur met spetterende pannen enzo! Werkt trouwens ook goed als je falafel wilt maken.

Eenpersoonssoepje

Maak je zelf wel eens een pan soep? Ik wel. Ik gooi dan de restantjes in het muffinblik en vries het in. Heb je dan op druilerige donderdagavond zin in een hartigheidje; pak je gewoon je bevroren soepje uit het blik en warm je die op in de magnetron of in een pannetje op ’t vuur. Hoe handig wil je ’t hebben!

muffinblik

Iets met aardappels

Als ik zeg: crunchy aan de buitenkant, zacht en fluffy aan de binnenkant. Wat denk jij dan? Tell me more, toch?!
Enige wat je moet doen is dit: kook wat geschilde aardappels met een beetje zout, gooi ze daarna in een schaal samen met wat gesmolten boter en olijfolie. Voeg peper, zout en kruidjes toe naar smaak [rozemarijn doet het goed!] en lepel je pureetje in het [beboterde / ingesprayde] muffinblik. Bak je crispy pureetjes ongeveer 45 minuutjes op 200°C. En dan: hemel! Pretty voedzaam ook.

Granolarepen in ’t rond

Maak je granola op de manier die ik eerder beschreef, alleen gooi het mengsel niet op je bakplaat maar in je muffinblik. Bak ze dan af zoals beschreven. Eet ze als koekjes bij de thee / koffie of neem ze mee naar je werk. Of sla ze kapot en gooi het door je yoghurt! Fij-hijn.

Fondue’tje?

Je hoeft geen uren in de keuken staan om een zalig toetje te maken. Alles wat je moet doen is wat chocolade smelten, au bain-marie. Giet het in je muffinblik en zet het blik op tafel samen met een mooie schaal waar je stukjes ananas, lange vingers, bitterkoekjes, banaan, stukjes croissant, marshmellows enz. op hebt geschikt… Lekker dippen!

muffinblik

Eetbare serveerschaaltjes

Maak cookie dough met 100gr boter, 60gr kristalsuiker, 115gr lichtbruine basterdsuiker, 2 el melk, 1tl vanille-extract, 225gr bloem, snufje zout en 100gr chocolate chips. Natte en droge ingrediënten apart van mekaar mengen en dan samenvoegen in een schaal.
Vervolgens: alle holletjes van je muffinblik bekleden met je cookie dough en ongeveer 10 minuutjes in de oven bakken op 170°C. Goed laten afkoelen en vervolgens vullen met bijvoorbeeld ijs, pudding, yoghurt, hang-op…TE LEKKER WEL!

Welke hack met je muffinblik ga jij uitproberen?

Deze kwarkbroodjes moet je ook echt een keertje maken…

34 thoughts on “WAT JE ALLEMAAL KUNT MET EEN MUFFINBLIK

  1. Marleen zegt:

    Ten eerste krijg ik trek van de deze blog. Vooral van die serveerschaaltjes. Ten tweede: superhandige hacks voor mij als minimalist. Die gehaktballen ga ik zeker proberen, net als de ijsschijfjes. Thanks!

  2. alexa zegt:

    hier word ik oprecht blij van je kan ook als lifehack voor je muffinblik van die olijfolie blokjes doen met kruiden. Handig voor in de pan kan je meteen beginnen met koken!

  3. Hanneke zegt:

    Ik heb van die ijzeren. Ook in 6 vormpjes. Die gebruik ik regelmatig als monkeyplatter (term even opzoeken) ideaal voor je kind.
    Ik heb ook de siliconen uiltjes vorm van de action. Daar maakt ik zelf snoep in of gezonde ‘broodjes’.

  4. Chantal zegt:

    Ik had tips verwacht die ik al wel eens voorbij had zien komen maar afgezien van de Ei-snack zijn dit allemaal nieuwe hacks voor mij! Super ideeen, vooral die eetbare schaaltjes lijken me super om een keer te proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *