Hee, lieve mensen! Mocht het jullie ontgaan zijn, wat bijna niet te doen is aangezien het blog bijna babyblauw kleurt en mijn buik zo enorm dik was dat je een boterhammetje mee moest nemen als je een rondje om me heen wilde lopen; ik ben op 5 januari mama geworden van een heel lief, leuk, gezond, stevig mannetje die we Moos André [naar mijn vader] hebben genoemd. En dan komt de volgende “bevalling”: afvallen na je zwangerschap.

afvallennamijnzwangerschap

Mijn lieve oma vond het maar wat. Ik en die dikke buik. Ze vond het maar een nare gedachte dat ik steeds dikker en dikker zou gaan worden. Want dik, dat was ik! Wat een gigantische toeter. Toch heb ik tot het einde van mijn zwangerschap alles lekker zelf kunnen doen. Op de donderdag waarvan ik niet wist dat ’s nachts m’n vliezen zouden breken, besloot ik voor het eerst m’n mama’s hulp in te schakelen voor de boodschappen. Voelde namelijk aan m’n [vrucht]water dat het geen wijsheid zou zijn om zelf op de fiets te stappen en het risico te lopen de Jumbo vol te laten stromen. En daarmee zat ik redelijk goed.

Nu Moos er dan eindelijk is, wordt het tijd om wat aan mijn babybuikje te gaan doen. Ik ben nooit dik geweest van mezelf, heb nogal een snelle spijsvertering die Moos dan weer van mij heeft geërfd – resulteert in krijsbuien waar je u tegen zegt omdat hij het gevoel heeft dat ‘ie in jaren niet heeft gedronken – maar ging voor de motivatie even de foto’s van onze huwelijksreis in april 2017 terugkijken en wil toch op z’n minst wel dat buikje terug. Toen woog ik – na een gigantisch buikvirus de week voor onze bruiloft, dus stressen was het – nog maar 51 kilo. Toen konden we dus niet over een buikje spreken. Ik mezelf laatst in de spiegel streng aan en vroeg mijn spiegelbeeld: “Challenge beetje afvallen / spieren kweken / gezonder leven accepted?” Moest ik nog even over nadenken, want oh, die motivatie. Ik houd ook zo van lekker eten. En iedereen weet dat sporten en ondertussen alles naar binnen kanen wat je aangeboden wordt, niet hand in hand gaan. Dus, aanpakken die handel. Aanpakken die eetlust. Aanpakken die sprintjes naar de snoeplade en me dan vervolgens een half uurtje rond gaan zitten vreten in koolhydraatjes [want: borstvoeding… kom maar door met die carbs!]. Dan maar gezonde dingetjes en even geen heerlijke, vettige kalfskroketjes van de cafetaria. Dan maar even niet elke maandag naar de bakkerij om gebakjes te halen. Ik zal ’t missen. Maar dat babybuikje zal ik straks niet missen! Let’s do this! Challenge accepted!

#1 Het plan

De VETTEPENSZIETGEENMENS-CHALLENGE. Oke. Ik weeg momenteel 58 kilootjes. Dat lijkt misschien niet veel, maar ik ben 1.69 meter lang en woog vlak voor m’n zwangerschap dus nog maar 51 kilo. Ook dat is niet veel, maar ik gooi het altijd maar op m’n lichte botten. Ik heb namelijk best wel een achterwerk waardoor je zo bij me achterop kan en ook m’n bovenbenen kunnen wel wat minder kwabbelig. Soms kijk in de spiegel en dan lijk ik wel een peer. Alles zakt naar ’t midden. Aan het einde van mijn zwangerschap woog ik 74 kilo. Best veel dus, voor mijn doen. Haal daar 4,5 kilo aan baby af en je weet ongeveer wat mijn lijf zwaarder is geworden. Minus de extra liters bloed en het vocht dat je lichaam aanmaakt, natuurlijk.

Mijn doel is dus: minder dikke kont, minder dikke bovenbenen, beetje armspiertjes zodat ik van m’n man kan winnen met armpjedrukken en hij me niet elke keer uitlacht als hij in m’n bovenarmen knijpt en last but not least: gezonder eten. Dat laatste! Op zich eten we al vrij gezond, maar ik wil die wekelijkse patatjes en wekelijkse vette vis van de visboer [nee, die wij nemen zit niet vol met omega-3 maar wel met paneermeel] toch het liefst voorlopig even uit huis bannen. Nu nog even hopen op medewerking van de man. Da’s d’r een van: “Een echte man komt niet thuis met bloemen, maar met honger. Wat eten we vanavond? Ik heb zin in patat. Hoef je niet te koken!” En ik ben om. Denk aan me.

Wat ik wil is drie keer in de week een uurtje doorbrengen op zolder en dan niet om de was te doen of om te strijken, maar pure focus op het trainen. Zo. Wat ik wil is eruit. Ik vind het soms namelijk nogal moeilijk om te zeggen wat ik wil. Hoor ik ook heel vaak van m’n man. Misschien word ik wel een iets meer-te-leiden projectiel als ik m’n energie kwijt kan in het fitnessen en dan blij word van het resultaat. Want eerlijk: na een bevalling voel je je echt even niet jezelf, hoor. Mensenkinders, ik moest er wel even aan wennen. Ook al heeft je lichaam een topprestatie neergezet, het is nog steeds jouw lichaam en die is gewoon een beetje veranderd. Beetje? Beetje heel veel. Maar het komt goed, hoop doet leven! En zolang er leven is, is er hoop. Zo.

afvallennamijnzwangerschap

#2 De uitvoering

Ik heb het geluk dat ik niet de motivatie voor een sportschool bij mekaar hoef te rapen. We hebben laatst namelijk een gigantisch fitness-toestel op zolder geïnstalleerd, vlak voordat Moos geboren werd, omdat m’n man ook graag wat fitter wil worden en z’n eeuwendurende rivaliteit met z’n neefje vrij serieus wordt genomen. Hij krijgt – zegt ‘ie – hoofdpijn van al het rubber in de sportschool, zal vast niet van het vochttekort komen, nee, en ik wilde eigenlijk geen excuus hebben om niet te kunnen gymmen, dus besloten we de zolder hiervoor in te richten.

Met een baby van acht weken en een man die nagenoeg zes dagen in de week lange dagen maakt, lijkt het mij niet het ideale moment om nu aan deze challenge te beginnen. Maar je weet hoe het gaat: van uitstel komt afstel. Dus ik begin er gewoon mee. Vandaar ook dat ik deze challenge met jullie deel; ten eerste zijn jullie mijn stok-achter-de-deur en ten tweede kan ik er misschien ook anderen wel mee motiveren. Dat zou natuurlijk het mooiste zijn. Gister heb ik mijn laatste bananensoes weggewerkt. Het was een intens pijnlijk, maar zeer mooi afscheid.

afvallennazwangerschap

# 3 Exercises

Ik ga me nu dus focussen op een full body training, dus niet alleen op m’n achterwerk en bovenbenen. Dat zijn wel de parts waar ik me het meest aan erger, maar ik denk dat het goed is om je hele lijf een work out te geven i.p.v. een gedeelte te “belasten”. Duurt misschien iets langer zo, maar dan pak je wel alle spiergroepen mee. Ik verwacht mijn doel te behalen over ongeveer 10 weken!

Sessie 1 – ca. 1,5 uur

 • Rug – deadlifts
 • Biceps – dumbell curl, beginnen met dumbells van 2kg per stuk [ja, haha…] en dan heel snel naar de 5kg
 • Buik – reverse crunch, reverse curl [allebei oefeningen op het bankje], hanging leg raise [lekker hangen aan die stellage] en rollen met het befaamde wieletje die elke fitgirl naar het rijk der verdoemenis wenst omdat dat ding je nogal schijnt te killen…

Sessie 2 – ca. 1,5 uur

 • Borst – bench press, beginnen met gewichten van 5 kg x 2 = 10 kg + de kronkelstang van 10 kg = 20 kg
 • Schouders – shoulder press, beginnen met dumbells van 2 kg per stuk maar zo snel mogelijk opschroeven naar kilootjes
 • Triceps – dumbell press met 1 dumbel van 5kg, lying dumbell extension [op het bankje] met dumbells van 2 kg om te beginnen…

Sessie 3 – ca. 1,5 uur

 • Quadriceps – squatten, beginnen met gewichten van 10 kg x 2 = 20 kg + de rechte stang van 20 kg = 40 kg [did this before, kijken of het nog lukt]
 • Hamstrings – Good Morning [oefenening met stang van 10kg die op de monnikskapspier in je nek rust]
 • Kuiten – calf raises [zittend], beginnen met gewichten van 5kg
afvallennamijnzwangerschap

Kijk. Als ik nou, om welke reden dan ook, een keer niet aan die 3e sessie toekom, is dat geen gigantisch drama.
Nu ik het zo heb uitgetypt, krijg ik eigenlijk wel vet veel zin om te gaan beginnen. Ik ben weg, ga m’n fitness-outfitje aantrekken.

Uiteraard ga ik jullie op de hoogte houden van mijn voortgang. Ook komt er in #2 een voedingsschema met alles wat ik naar binnen heb gewerkt. Ook de faalmaaltjes, want die zullen er ongetwijfeld komen. Al is dat niet echt The Way om een challenge in te gaan, maarja. We moeten realistisch wezen.

Ga je mijn VETTEPENSZIETGEENMENS-CHALLENGE om af te vallen na mijn zwangerschap, volgen? Wil je zelf meedoen? Gebruik #vettepenszietgeenmenschallenge op Instagram en support mekaar!

Dit artikel met de juiste sportvoeding gaat me nu heel goed van pas komen. Ook tips nodig?

45 thoughts on “VPZGM-CHALLENGE: AFVALLEN NA JE ZWANGERSCHAP #1

 1. Myrthe zegt:

  Veel succes 😊 met een klein kindje zal het best zwaar worden. Je lichaam heeft wel een grote inspanning geleverd, dus neem zeker je tijd en doe niets overhaast. 😉

 2. Eke zegt:

  Ik vind het ontzettend stoer dat je bezig gaat en dan ook nog eens zo in alle openbaarheid en kwetsbaarheid. Zet hem op dame, je kunt het! En als je ooit sport- of voedingsadvies nodig hebt, mijn wederhelft is alles wat ik niet ben: gezond, gespierd, fit en shit en werkt als sport- en voedingsspecialist. Dus advies is around the corner!

 3. Marielle zegt:

  Super goed dat je het gewoon gaat doen en dat je ook nog een concreet plan hebt gemaakt. Als ik zo de foto van je buik zie vind ik je prachtig, masr ik kan me voorstellen dat je zelf weer terug wil naar je oude ik

 4. Amina zegt:

  Hahaha, wat heerlijk gezellig geschreven! En van harte gefeliciteerd met de geboorte van je zoon. Dat is een hele mooie workout omgeving die je hebt gecreëerd zeg! En mooie oefeningen! You rock! Keep going! xxx

  • Susan zegt:

   Dankjewel! Ik schrijf het hier ook als stok achter de deur, hoor… Ik moet gewoon nu van mezelf anders weet ik wel weer hoe het gaat, haha!

 5. Felice zegt:

  Dapper hoor! maar waarom zo snel al aan de slag? Ik kwam tijdens mijn zwagerschap 30 kilo aan en raakte die in 4 maanden na de geboorte ook vanzelf weer kwijt..

  • Susan zegt:

   Nou, ik blijf nu in gewicht ook maar aankomen… niet echt te zien maar voel me er niet lekker bij! Ben bang dat als ik zo doorga, ik er nooit meer afkom haha…

 6. Betsie zegt:

  Good job 👍🏻 Wel slim het in de avond thuis te doen ik doe elke ochtend 15 min workoud naar de ochtendfles van de kleine. Maar niet zoo met gewichten wand ik ben nogal breed en ben bang dat ik dan onvrouwelijk word ofzo🤣 breder als ward zal niet lukken maar toch .. Oohja en ik ga een maand vegan leven 😅 lichaam zuiveren voor egale huid enzoo, heb gehoort dat dat werkt dus ben nu voorbereidingen aan het treffen. Mijn doel is eerst afvallen tot juiste gewicht 5 kilo gedaan nog 5 te gaan. En dan komt het volgende plaatselijke spiermassa plan 😅 doe met je mee ✌🏻

  • Susan zegt:

   Hahaha, straks ben je echt breder dan Ward. Wel vet goed dat je vegan gaat! Zouden wij ook moeten doen. Tis deze week wel WeekZonderVlees, maar ook dat lukt niet met die carnivoor van mij haha! Succes, we can do it 😊

 7. Charlotte zegt:

  Wauw! Flinke plannen! Heel veel succes! Enne, ik denk dat menig vrouw zou willen dat ze er na de zwangerschap zo uitzag… Wat ik overigens niet bedoel als commentaar maar als compliment 😉

 8. Mama joon zegt:

  Allereerst Gefeliciteerd!!
  Tja die kilo’s na een zwangerschap grrrrr.
  Ik ben in 4 jaar tijd 3 keer zwanger geweest, na de eerste ben ik 20 kilo aangekomen.. Mijn mooie slanke lijf was een drulpudding geworden…
  Ik had toen de motivatie om 10 kg af te vallen maar daarna werd mijn lijf vol hormone gestopt voor een 2e.. Ik ging weer eten, hormone nouja je raad het al.. 3 maanden na de 2e haar geboorte bleek ik weer zwanger……
  Inmiddels een papzak, onze zoon is inmiddels 6 maanden. Er is 15 kg af en er mag er nog 10 af…
  Ik ben bezig met een dieet en sporten, thanks voor je fijne blog!

  • Susan zegt:

   Dankjewel! Best pittig, zo vaak zwanger in zo’n korte tijd. Respect! Ik heb aan de ene kant ook zoiets van: omarm je lichaam, het heeft een kind of zelfs meerdere op de wereld gezet. Maar ik vind wel dat je je er dan prettig bij moet voelen. Knap dat er al 15 kilo af is, helemaal met drie kids! Succes!

 9. Merel zegt:

  Hier duurde het iets langer voor ik de knop kon omzetten, maar ben inmiddels wel aan het afvallen. En het voelt zo lekker. Gewoon weer beter in je vel zitten… nu nog sporten, dat moet ik wel gaan doen. Maar wanneer?

  • Susan zegt:

   Daar loop ik ook nu al tegen aan en heb een beebje. Jij hebt er meer, dan kan ik me inderdaad voorstellen dat het wat lastiger wordt! Succes!

  • Susan zegt:

   Ja, ’t is echt een kwestie van verstand op 0 en beginnen! Ik moet m’n man ook weer uit z’n lekkere hoekje in de bank trekken, hoor… Je zit uiteindelijk toch liever te chillen dan jezelf in het zweet te werken en spierpijn te bezorgen, haha! Maar moet zeggen dat ik nu 3 dagen bezig ben en me nu al energieker voel! Handig met een kleine beeb!

 10. Eva zegt:

  Ongelooflijk top dat je hier zo open over bent! Veel succes hoor met het trainen. Heb 2 kindjes op de wereld gezet dus weet hoe hard het is om eraan te beginnen, vol te houden en tot dat gewenste resultaat te komen.
  Ik duim voor je!!!

  Veel liefs, Eva
  http://www.dark-rebel.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *