Ha! Daar zijn we weer met onze #vettepenszietgeenmenschallenge in verband met het afvallen na mijn zwangerschap. Hoe het is gegaan? Redelijk goed!

afvallennamijnzwangerschap

#1 De resultaten tot nu toe

Ik was nogal ambitieus met mijn drie keer sporten per week. Dat is ‘m niet geworden. De afgelopen twee weken heb ik vier keer een bezoekje aan de zolder gebracht om de fitgirl uit te hangen. Nou moet ik zeggen dat ik ook wel intens last had van spierpijn, tussendoor zelf ook nog grieperig werd en de korte nachtjes met baby me een beetje de kop gingen kosten. En toen kwam het mooie: ik was m’n slaapkamerraam vergeten dicht te doen dus Moos kon ik niet op onze kamer in z’n wiegje leggen om te slapen. Noodgedwongen besloten we hem in zijn ledikantje op zijn slaapkamertje te leggen. Normaal gesproken maakte ik hem rond 23.00 uur nog wakker voor z’n laatste voeding, maar omdat ik zelf niet zo fit was dacht ik: “Hij komt vanzelf wel als ‘ie honger heeft.” en dat gebeurde dus niet. Meneertje heeft vanaf toen prinsheerlijk doorgeslapen in z’n eigen ledikantje op z’n eigen kamertje, van 19.30 uur tot 07.00 uur! En dat doen we dus sindsdien gewoon lekker zo. Heerlijk! Kunnen papa en mama ook lekker slapen. Wat een luxe!

Ik heb dus nu ook geen baby-excuus meer. Helaas maar waar. Het moet gewoon gebeuren. Afvallen na mijn zwangerschap is gewoon niet echt een eitje.

Wat de weegschaal zegt? Beetje huilerig zag ik dat er wat bij aangekomen was. En niet zo’n klein beetje ook, terwijl ik wel erg oplet wat ik eet. Het schermpje toonde bijna 60 kilo. Komt man aan: “Ja, da’s gewoon spieropbouw.” Denk inderdaad niet dat mijn cheatday incluided een heel pak stroopwafels uit de magnetron en twee waterijsjes daaraan mee hebben gedragen. En de wedding met zalig eten die we hadden. Terwijl ik de helft heb uitgekotst omdat ik een zieke notenallergie heb wat ik vergeten was aan te geven, met als gevolg: iets verkeerds gegeten. Doodziek dus. Ebte gelukkig snel weer weg na een goede dosis adrenaline in pilvorm. Mensenkinders wat een drama. Afgelopen weekend heb ik ook best een beetje gezondigd: patatje, frikandelletje, borreltje op de hotelkamer… Maargoed. Ik herpak mezelf gewoon weer en we gaan weer door.

afvallennamijnzwangerschap

#2 Eetdagboek

Wauw. Ik zou dus in principe exact bij moeten houden wat ik de afgelopen twee weken heb gegeten. Da’s nogal lastig voor mij want het is nogal wat. In plaats van drie grote maaltijden op een dag doe ik aan heel veel kleine hapjes verdeeld over de hele dag. Dat werkt het beste voor mijn maagje-met-snelle-spijsvertering-dus-constant-honger-en-oja-borstvoeding.

Het bestond grotendeels uit een combinatie van onderstaande:

 • Knäckebröd met kipfilet, komkommer en cottage cheese
 • Knäckebröd met rookvlees en een gekookt eitje
 • Knäckebröd met avocado en ei
 • Maaltijdsalades: Caesar, zalm en tonijn met uitjes, kappertjes, gekookt eitje, spinazie, boontjes…
 • Magere kwark met aardbeitjes
 • Tussendoortjes als appel met kaneel
 • Volkoren pasta met kipfilet en verse groenten
 • Crudité [rauwkostsalade] met magere yoghurt-dip
 • Bananenpannekoekjes met Maple Syrup
 • Homemade Granola Bars die overigens zeer smakelijk waren [recept volgt]
 • Veel vis, meergranenrijst en verse groenten zoals Edamame-boontjes
 • Spaanse tortilla [= veel eiwitten] met verse groenten als courgette, zoete puntpaprika…
 • Spinaziepannekoekjes
 • Veel water
 • Veel fruit
 • En dus patatjes, frikandelletje, kaassoufleetje [oops], borreltje, chocolate chip cookies, stroopwafelcake…

Had gewoon zin om wat te bakken, narigheid! Moet ook op dan natuurlijk. En man krijgt natuurlijk nooit zo’n hele stroopwafelcake naar binnen. Alhoewel… Met deze hapjes en maaltjes kon ik m’n lekkere trek stillen, voedzaam eten en kreeg ik ook nog het idee dat dit wel bijdroeg aan het afvallen na mijn zwangerschap.

afvallennamijnzwangerschap
afvallennamijnzwangerschap

#3 De uitvoering

Ik moet zeggen dat de warming up me de eerste drie keer al zwaar viel. Wat erg! Conditie van een nijlpaard, jawel. Ik deed gewoon zo’n YouTube-filmpje aan en begon als een bezetene op de zolder heen en weer te springen. Op een gegeven moment kwam man naar boven of het allemaal goed ging. Had het idee dat ik was flauwgevallen, ofzo. Zo’n herrie. Ik besloot als klapper op de vuurpijl ook nog een paar keer de trappen op en af te rennen wat bijna resulteerde in een hyperventilatie-aanval waar je u tegen zegt. Geen conditie. Gewoon geen.

Eigenlijk gaan alle exercises me goed af. Behalve dan dat hangen aan het rek; dat was echt ziek zwaar. Huilen tot de emmer vol was. Maar wel volgehouden, petje af voor mij. Heb alleen niet echt een pettenhoofd. Het wieletje-rollen sloeg ook werkelijk waar nergens op de eerste week; ik lachte mezelf keihard uit van een afstandje. Wat een achterlijk gezicht is dat, zeg. Maar het werkt wel: ik kon twee dagen amper Moos uit de box tillen vanwege de intense spierpijn in m’n pens. Maarja. Dan weet je in ieder geval dat je wat hebt gedaan, zeg maar. Ze zitten er nog, die spiertjes.

afvallennamijnzwangerschap

Ik ga mezelf weer in m’n sportpakkie hijzen voor de volgende sessie! You?

Ken je deze 8 foods voor een goed humeur al?

27 thoughts on “VPZGM-CHALLENGE: AFVALLEN NA MIJN ZWANGERSCHAP #2

 1. Gerdine zegt:

  Oef, niet te hard van stapel lopen hoor! Beter rustig opbouwen met veel succes dan alles in een keer en snel opgeven!
  Kijk ook eens naar Ketogeen dieet, dan heb je geen max aan hoeveel je mag eten en je hebt zelfs menu’s voor borstvoeding. Ik was toen 15 kilo afgevallen!
  Succes hoor!

  • Susan zegt:

   Ik geef niet op! Maar je hebt gelijk, misschien wil ik te snel en te veel. Typisch wel. Mijn zwager doet nu het Ketogeen-dieet; dat houdt toch in dat je geen / zo min mogelijk koolhydraten naar binnen werkt? Hij leeft momenteel op blikjes tonijn en makreel en vrat afgelopen zondag zo een stuk oude kaas naar binnen, haha! Fijn dieetje wel! Maar moet zeggen dat ik de koolhydraatjes niet kan missen, moet wel een beetje leuk blijven… Maar ga er wel eens naar kijken, bedankt voor de tip!

 2. Mariëlle | Me-licious zegt:

  Aaah het is beter om een haalbaar doel te stellen en hier energie en motivatie van te krijgen dan een doel te stellen dat onhaalbaar is. Dit werkt alleen maar demotiverend. Wel goed dat je toch bezig bent geweest. Soms helpt het om gewoon wat minder te doen. Overigens een goede tip tegen spierpijn is gewoon weer gaan sporten 😉

  • Susan zegt:

   You’re so right! Maar ik ken mezelf: als ik genoegen neem met “minder” dan wordt het gewoon helemaal niks. Dus of alles of niks. Geen grijs gebied bij mij, haha… Heel irritant soms want heb dat eigenlijk op alle gebieden. Anyways: klopt ja, je tip! Ik ga ook maar gewoon dom door dan en slik magnesium bij de vleet, helpt ook!

 3. Laura / fitfunfab.nl zegt:

  Ik vind het sowieso al knap dat je lekker aan het sporten bent! Alles is beter dan niks, toch? En die lijst met eten ziet er heel gezond uit, op het laatste regeltje na dan 😉 maar ik ben van het principe dat je ook moet genieten, anders hou je het toch niet vol.
  Dus ik vind dat je goed bezig bent! En dat getalletje op die weegschaal komt wel!

  • Susan zegt:

   Thank you! Wat lief! Dat laatste regeltje moeten we maar gewoon even vergeten, haha… Een cheatday a week vind ik eigenlijk best redelijk, al moet ik dat nog even onder controle zien te krijgen. Er komt veels te veel lekkers voorbij.

 4. Eva zegt:

  Dat je niet meteen resultaat zag, betekent vast niet dat er écht geen vooruitgang was. Ik denk zelf inderdaad ook dat het ligt aan spieropbouw 🙂

  • Susan zegt:

   Klopt! En als het even niet gaat, dan maar even niet… Maar heb wel een beetje een schop onder m’n kont nodig, hoor. Anders wordt het niks. Aanpakken die handel. Dus geef mezelf regelmatig een schop, haha…

 5. Debbythechocoholic zegt:

  Veel succes met je sportjourney. Laat je niet neerhalen door het getal op de weegschaal, want het is ‘maar’ een getal. Spieren wegen ook door dus het kan inderdaad zijn dat je al wat spieren gekweekt hebt. Verder eet je goed vind ik.

  • Susan zegt:

   Ah dankje, lief dat je dat toch even benadrukt, haha… Het is inderdaad al moeilijk zat, moet eigenlijk niet zo geïntrigeerd raken door die getalletjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *