Het eerste wat deze toen-nog-niet-nieuwe-mama riep toen ik ZOETISGOED.nl de lucht in gooide, was “Ik ga nooit mijn bevallingsverhaal online gooien!” Dat ga ik nu dus ook niet doen, maar ik wil wel graag even delen hoe ik het moederschap ervaar en wat tips met je delen. Omdat er nogal wat mensen zijn die me vragen wat ik vind van het mama-zijn, leek het me wel handig om even wat helderheid te scheppen over dit veelbesproken fenomeen. Je begrijpt dat ik dit nogal vertel met een sarcastische ondertoon in mijn stem. Als je deze nieuwe mama een beetje kent, weet je dat ik houd van vertellen over allerlei situaties in het leven en doe ik er ook met liefde een schepje bovenop door een en ander nog even wat aan te dikken. Dat over dat aandikken vertel ik er overigs altijd van tevoren bij, anders weet ik zeker dat niemand me ooit nog serieus gaat nemen.

nieuwemama

Susan als nieuwe mama

Als je mij op moet sommen in een paar woorden: sarcastisch, vaak hyper, controlfreak, beetje smetvrees. Die derde, controlfreak, komt je niet zo handig uit als je moeder bent. Als je moeder gaat worden wel, want dan weet je vrijwel zeker dat alles op tijd klaar is voor de komst van de baby. Dat was ook inderdaad wel het geval. En dan laten we het feit dat we met heel veel pijn en moeite [nog meer pijn en moeite dan het bevallen zelf, jaja] die ellendige tweedehandse MaxiCosi in de auto hebben gepropt toen we naar huis mochten, nog even achterwege. Die MaxiCosi heeft het niet overleefd, trouwens. Man is die dag erna – hoppetee – in de auto gestapt en heeft bij de Prenatal een nieuwe MaxiCosi aangeschaft.

Nu moet ik zeggen dat het me allemaal best wel meevalt. Mag ik dat zeggen? Ja, dat mag ik zeggen! Er zijn me nogal wat horrorverhalen ter ore gekomen voordat mijn kleine, überzoete baby ter wereld kwam. Maar wat viel het me allemaal mee! Het was echt geen droombevalling hoor, verre van dat. Maar toch. Vond het wel supergaaf. En was ook zo trots op m’n man die maar wakker bleef en maar wakker bleef want het duurde wel 8 uur lang! Nou, wat een ellende! Nee, gekkigheid. Het is voor zo’n man, die niet beschikt over een adrenalinestoot waar je u tegen zegt, best wel pittig om dat allemaal te moeten doorstaan. En nu ben ik niet sarcastisch, hoor. Feit is wel dat mijn kraamweek dan weer een en al horror was, dus misschien dat de rest daarom allemaal zo “soepeltjes” verliep.

Ukkie is nu bijna 8 weken oud, groeit als kool, vreet dan ook voor het vaderland, doet zijn naam in alle opzichten eer aan, groeit uit z’n enige babypakjes wat mama en oma vet jammer vinden want daar hebben ze nogal een fortuin aan uitgegeven, dat doen ze dus ook nooit weer, want da’s eigenlijk best jammer, en termen als “Ah, leuk voor de volgende!” kan deze moeder nog even niet verdragen. We zullen zien. Dat terzijde!

Mama zijn is het mooiste wat er is. Nou moet ik zeggen dat Moos ook heel tevreden is zolang hij z’n buikje maar gevuld krijgt. Dat lukt aardig. Het is ook heel leuk om te zien hoe verliefd papa op je kind is. Dat je samen een liefde deelt. Je bent natuurlijk vrij gek op mekaar, lijkt me nogal wiedes. Maar zo’n kleintje maakt het toch wel echt compleet. Cliché! Maar ’t is gewoon zo!

Gebroken nachten? Volgens mij hebben we die wel maar ik merk het niet echt, eigenlijk. Klinkt echt alsof ik het perfecte leven heb, zo. Ben ook wel eens moe, hoor. Zit ik om 05:00 ’s ochtends te janken op de bank omdat mijn hersens niet meer werken en Moos maar blijft piepen om eten. Best slopend. Maar dan nog, als zijn honger dan weer gestild is, hij weer lekker schoon is en ik het badje laat leeglopen in zo’n luieremmertje met deksel waar allemaal stof op blijft zitten, de emmer vervolgens overstroomt omdat ik loop te kirren tegen m’n kind op het aankleedkussen, ondertussen de pulkjes uit z’n neusje probeer te vissen met zo’n speciaal vacuümzuigertje wat helemaal niet werkt, de zoveelste hydrofiele doek in de witte was kan gooien omdat Moos het op de een of andere manier altijd presteert te plassen op het aankleedkussen, dan eindelijk tegen hem kan zeggen met zo’n piepstemmetje: “Nou, vriendje. We zijn klaar!”, hij me lachend aankijkt [doet ‘ie echt, dan heb ik serieus het gevoel dat ik Olaf van Frozen ben – zo smelten] en met hem naar beneden loop om ‘m vervolgens in de hoek van de bank te zetten omdat ‘ie dat zo mooi vindt… Dan denk ik: ja. Lekker boeiend, die was, die korte nachtjes, die intens ruwe handen door het vele badderen en billenpoetsen. Het interesseert je gewoon niet meer. Al ons later is met Moos! Alles komt goed!

nieuwemama

Tips van deze nieuwe mama

Ga nu heus niet doen alsof ik het licht heb gezien en alsof ik alles weet, hoor. Ik val namelijk echt onder de term “nieuwbakken moeders” maar wat zou het vervelend zijn als jullie dezelfde dingen aanschaften als ik en er dan ook vervolgens achterkwamen dat dat dus niet echt werkt! Vind het wel fijn om dit eventjes voor je op een rijtje te zetten. Lekker dramatische uitspraak gaan we doen, namelijk: een gewaarschuwd mens telt voor twee.

#1 Geen TummyTub

Heel lief dat we van mijn zwager en schoonzus een standaard + TummyTub kregen. We hebben ‘m welgeteld een keer gebruikt, in de kraamweek. Terwijl ik lag te creperen in bed, deed man samen met de kraamverzorgster onze kleine baby in de TummyTub. Het zag er intens schattig uit en hij vond het ongetwijfeld lekker, maar ik zag gewoon dat het niet de ideale baddertechniek was voor man en dus straks ook niet voor mij. Dat bleek ook toen ik ‘m een week later zelf in de TummyTub deed. Wat een enorm drama! Dus hebben we – weer hoppetee – een nieuw badje besteld. Zo’n eentje van Luma. Superideaal ding! Moet je ook even een afvoerslang erbij nemen, trouwens. Anders kun je mooi gaan slepen met dat gevaarte. Niet te doen.

#2 Geen tweedehands MaxiCosi

Spreekt voor zich. Niet doen. Gewoon meteen een nieuwe aanschaffen en lekker zo’n dikke fluffy, teddy-voetenzak erbij doen. Kunnen die ukkies zo heerlijk in slapen en hoef je je niet druk te maken over het feit dat ‘ie ’t koud heeft. Moos is nogal een winterbaby, dus die mag erover meepraten. Doet ‘ie ook graag.

#3 Geen Zwitsal

Als je een beetje een lezer bent van mijn blogs, dan weet je dat ik nogal fanatiek voorstander van Zwitsal ben. Was. Want dat ben ik eigenlijk niet meer. Niet dat ik het niet lekker vind, in tegendeel zelfs. Maar het feit dat die kleine baby’s qua huidverzorging nog geen meter gewend zijn, had ik even over het hoofd gezien. Ik had in ieder geval niet verwacht dat ze er zo op zouden reageren. Ik deed Moos heel lekker in badje toen ik zag dat zijn huid reageerde op het moment dat ik Zwitsal-shampoo in z’n haartjes deed. Ik was er meteen klaar mee, eigenlijk. Gelukkig had ik al een aardig voorraadje met producten van NAIF, waar ik nu dus bij zweer! Daarnaast heerlijke olie en crème van Balneum, perfect voor z’n huidje. Geen berg, geen vlekken, geen plekjes, niks! Kind blij, mama blij.

#4 Wel overslagrompertjes

Heel leuk, al die truitjes en broekjes enzo. Ik moet zeggen dat ik Moos geregeld in een ander outfitje hijs, puur omdat hij het zo leuk vindt om op het aankleedkussen te liggen [gaat ‘ie heel intens naar het plafond lopen staren alsof daar zoveel interessants te zien is], maar in principe zijn losse truitjes helemaal niet zo praktisch. Moos vindt het nooit superleuk om zo’n truitje over z’n koppie gedrukt te krijgen en zet het dan ook flink op een krijsen. Daarom heb ik na een week best wat ordertjes geplaatst bij Kleertjes.com en ben ik lekker wandelingetjes gaan maken naar een leuk babyzaakje hier in de stad, om bijvoorbeeld overslagrompertjes en van die boxpakjes met drukknoop-beentjes-ofzoiets te halen. Veel makkelijker! Merken die ik je aanraad:

nieuwemama

#5 Wel sokjes van de Action

Sokjes van de Action rules. Lekker cheap, dus chill. Zakken niet van z’n enkeltjes af en knellen ook niet! Die van de H&M dus wel. Bambino heeft ook goeie sokjes, trouwens. Alleen houd ik nooit zo van die kleurencombinaties. Deze grijze muis heeft het liefst zwart, wit, grijs, beige en donkerblauw. Oftewel: makkelijk combineren.

#6 Wel een TommyTippee

Lekkere luieremmer! Moet je er wel cassettes bij doen, anders komt die poeplucht je nog vanaf de gang beneden tegemoet. Klaar met billenpoetsen? Luiertje erin, geef er een [mooie] draai aan, klep dicht en weg is ‘ie. Mijn moeder zei vroeger altijd: “Dag viezerd, ‘k wil je nooit meer zien!” Niet tegen mij natuurlijk, maar over m’n luier en later toen ik op de wc zat. Leuke details, toch! Not. Maar zo ging dat gewoon. En het simpele van het verhaal is dat ik exact hetzelfde loop te zeggen. Betrap je jezelf dan op en dan denk je echt “WAUW!”

#7 Wel Purol Crème

Momenteel ben ik deze blog aan het typen met ontzettend pijn in m’n ziek ruwe handjes. Kloofjes, haaltjes, wondjes… Komt door het vele water waar je mee zit te hannesen. Badje in, wassen, badje uit, douchen, dweilen, schoonmaken [want dat doe ik nu nog vaker dan voorheen, vooral de babykamer en onze slaapkamer want we doen nog steeds aan rooming-in], flesjes afwassen en ga zo maar door. Ik schafte eigenlijk per ongeluk de crème van Purol aan, want wilde eigenlijk die troep voor op je lippen hebben. Maar het bleek dus crème te zijn. Nu intens dankbaar voor dit foutje want deze crème sleept mijn handjes echt door deze waterige periode in ’t leven heen. Ik ga weer even balsemen, hoor.

Ik merk dus dat ik het enig vind om over dit soort dingen te schrijven. Ik ram het er ook zo uit, die letters. Voelt wel chill! Misschien ga ik het vaker doen, ook al zwoer ik eerder dat dit geen mama-blog ging worden. Die zijn er namelijk al teveel. Toch wel leuk om je ervaringen te delen en je verhaaltje een beetje te doen, want moet zeggen dat het best therapeutisch werkt, zo. En nee, mijn bevallingsverhaal komt er NIET op.

nieuwemama

Vertel. Jullie tips? Wat wel en vooral: wat niet?

Benieuwd naar de babykamer? Daar stond die verlepte TummyTub nog mooi te wezen… Is ondertussen naar zolder verhuisd en heeft plaatsgemaakt voor de Luma!

42 thoughts on “TIPS VAN EEN NIEUWE MAMA

 1. Inge zegt:

  Haha, dit is zo’n herkenbaar verhaal! Ik kan me in al je tips vinden! Zeker die van de tummytub… lijkt zo’n fijn ding maar helaas…
  Zwitsal.. daar volg ik niet. Ik ben er nog steeds helemaal weg van!!

  • Susan zegt:

   Ik vind Zwitsal zelf ook SUPERfijn! Maar vond het wel apart dat m’n kind er zo heftig op reageert, eigenlijk. Denk door het parfum… Gebruik het nu lekker zelf, haha!

 2. Lodi zegt:

  Heerlijk dit zijn de blogs die je wilt lezen! Hier twee keer geen roze wolk omdat kinderen ernstig ziek waren maar ik zag toch het moederschap ondanks alle ellende als zo iets moois en dat groeit elke dag meer!

  • Susan zegt:

   Wat leuk om te horen! Toch maar iets persoonlijker worden dan. Het is best heftig als je in een donderwolk komt in plaats van een roze… respect voor deze moeders!

 3. Krystle zegt:

  Heb ook nooit een Tummy Tub gebruikt leek mij ook helemaal niks. Ik gebruik wel purol maar ook veel sudocreme. Zwitsal konden ze wel tegen dus dat gebruikte ik wel maar er zijn ook zoveel andere alternatieven.

 4. Laura / fitfunfab.nl zegt:

  Hahaha, i love sarcasm! Heerlijk om te lezen. Tummytub leek mij ook een onding dus nooit gekocht. Blij toe 😉 Sowieso staan er natuurlijk een hoop onzin producten op zo’n baby uitzetlijst.. haha.
  Hele leuke blog!

 5. Marleen Hartog - De introverte schrijfster zegt:

  Goed, ik zit in een stiltecabine in de bibliotheek te werken en moest moeite doen niet steeds hardop te lachen. Bedankt hè.

  Ik herken veel dingen uit je blog. Niet eens zozeer bij je tips (alhoewel ik die TummyTub volgens mij ook maar 1 keer gebruikt hebt. Ik vond dat er zo zielig uitzien toen ik zoonlief aan zijn nekje moest vasthouden. En dat stof op die luieremmer, inderdaad!), maar vooral dat je vooral geen mama-blogger wil worden. En van dat bevallingsverhaal…

  Onze zoon is met een schisis geboren, net als ik, en hier heb ik een boek over geschreven. In het voorwoord staat ook duidelijk vermeld dat ik geen moedergeit wilde worden die alleen nog maar over haar kroost blaat, en dus zeker geen boek over haar kind wilde schrijven. Nou ja, dat boek moest even geschreven worden. Inclusief bevallingsverhaal, dat was vrij essentieel gezien het thema van het boek. (Het boek erna ging trouwens over alcohol-, drugs- en gokverslavingen – dus NIET over mijn nu 6-jarige zoon – wat dat betreft heb ik het boektechnisch gezien wel weer rechtgetrokken.)
  Jouw stijl vind ik geweldig, dus ik lees graag jouw blogs, ook de mamablogs, gewoon omdat ze grappig zijn en vooral niet 16-in-een-pakket-van-11. Bevallingsverhalen lezen is niet zo mijn ding, maar jouwe zou ik met liefde lezen. 🙂 Uitdaging voor jou? *grijnst*

 6. Rory zegt:

  Geboren om lief te hebben. Wat een mooie uitspraak <3 Ik herken zeker wel een aantal dingen. Begonnen met Zwitsal en inmiddels alleen nog maar eco.kid en Loverock. Maar we zijn inmiddels wel krap 6 jaar verder. Sommige dingen weet ik niet meer. Wat ik nog wel weet is het voeden. Om de twee uur. Elke dag … en nacht. Ka-pot was ik in het eerste jaar.

  • Susan zegt:

   Oh dat voeden… ik ben nu ook met tranen in m’n ogen aan het bloggen, gewoon door de vermoeidheid! Maar het gaat over, zeggen ze. Haha…

  • Susan zegt:

   Nou, slecht… dat is het niet per se denk ik. Maar het ene babyhuidje kan beter tegen alle ingrediënten van Zwitsal dan de andere, blijkbaar. Nu lekker genoeg voorraad voor mezelf, haha!

 7. Jeanet zegt:

  Hihi leuk om te lezen.
  Maar wat is er tegen om toch een mama blogger te worden? Lekker doen waar jij over wilt schrijven en nu je mama bent komen er ook vast meer blogs erover.

 8. MamaPlaneet zegt:

  TummyTub was hier ook geen succes. MaxiCosi spreekt inderdaad voor zich. Rompers en sokjes van de Zeeman zijn ook een aanrader trouwens. Bij de Action heb ik destijds nooit gekocht eigenlijk.

 9. Fleur zegt:

  Wat ik veel gebruikt heb in de luiertijd is een tas-in-een-tas. Misschien heb je ze wel eens gezien op Ali Expres. Deze organiseren kun je makkelijk van de ene tas in de andere tas doen. Ze zijn heel compact met veel vakjes. Ik nam zo altijd alles makkelijk met mij mee, zonder enorme luiertas mee te slepen

  • Susan zegt:

   Lijkt me inderdaad ideaal! Ik heb wel een fijne luiertas, maar soms is het ook wel even net teveel allemaal als ik alleen maar even naar de winkel hoef. Thanks voor de tip!

 10. Monique zegt:

  Leuk geschreven! En het wordt beter allemaal, echt. Het grappige is ook nog eens dat je sommige dingen dus echt een beetje vergeet. Je weet ze nog wel, maar hoe je het precies beleefde toen het aan de hand was wordt waziger. Misschien maar goed ook 😉

 11. Madelon zegt:

  Leuke tips geef je. Luieremmer gebruik ik zelf eigenlijk niet. Ze gaan meteen in de grijze bak hier.. zwitsal kon Emma in t begin ook niet tegen. Nu ze 5 maand is wel dus af en toe gebruik ik het. Vooral de lotion voor in de haartjes 😊

 12. Bianca zegt:

  Ik kan er zelf niet over meepraten want geen kindjes en ook geen kinderwens maar ik kan me er wel wat bij voorstellen dat hoeveel werk het ook is en hoe moe je ook bent, dat je toch intent gelukkig bent met dat kleintje.

 13. Miryam zegt:

  Haha zo heerlijk he, new born mommy zijn. Voor mij al even geleden, maar herinner me nog best het een en ander. Zwitsal gebruikte ik overigens wel, vooral de olie, heerlijk en de badmelk. De andere producten waren idd niet zo’n succes bij mijn New Borns. Nog wel een tip; geniet je te pletter, rust wanneer het kan en leg je jezelf nooit dingen op die je zou moeten doen, maar die niet ok voelen.

  • Susan zegt:

   Zo grappig dat de een wel goed reageert op Zwitsal en de ander niet! Ik vind het overigens wel heel jammer, dus ben nu maar overgegaan op Zwitsal-wasmiddel om toch een beetje die tik erin te houden, haha! Thanks voor je tip, ik ben inderdaad sinds vorige week m’n eigen beslissingen gaan maken i.p.v. die van anderen maar “na te doen” omdat “het zo hoort” wat dus doodvermoeiend is!

 14. Marieke zegt:

  Heel herkenbaar verhaal! Behalve de Tummy tub trouwens! Wij hebben deze echt heeeeel vaak gebruikt tot mijn zoontje een half jaar oud was. Hij vond het heerlijk dat het zo’n klein badje was en kon er al vrij snel zelf in zitten. Stuk minder gedoe dan zo’n heel bad vullen.

  • Susan zegt:

   Grappig! Dat met water slepen klopt overigens wel, haha. Maar in die Tummy… hij past er ook amper meer in want het is nogal een wolk van een baby, haha!

 15. Merel zegt:

  Hier tegenstander van luieremmers in welke vorm dan ook haha. Maar goed ik had drie dochters in de zomer. Dan stinkt het sowieso. En nadat de eerste twee gekregen cassettes op waren vond ik het eigenlijk te duur. Ook wat mij betreft een no go zijn spijkerbroekjes voor babys. Wie bedenkt zoiers? Wat wel? Idd die overslaghemdjes. Hydrofiel luiers, een lekker zachte verschoningsmat, difrax s-flesjes, slaapzak zonder mouwtjes en zo’n volautomatisch ding dat je kind heen en weer beweegt. Duur maar dat leek me stiekem zo lekker. Zeker met twee kleintjes binnen een jaar en chronische vermoeidheid haha.

  • Susan zegt:

   Oooh, als ik het zo lees kan ik het al ruiken! Drie kiddo’s in de luiers in de zomer. Heerlijk! Cassettes zijn inderdaad duur. Maar vind ze wel ideaal… Spijkerbroekjes: eens. Ga m’n kindje echt niet zo’n ding aandoen met zo’n knoop die in z’n buikje duwt… ’t Arme kind! Goede aanvulling, thanks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *