’t Gros van Nederland durft niet out-of-the-box te denken. Die blijft veilig waar ‘ie is. Éen ding is zeker: de personen in het boek “Anders Wonen” van Marleen Hartog vallen niet onder dat gros! Marleen vroeg mij haar boek te recenseren en natuurlijk: MET LIEFDE! Niks fijner dan in je pyama van badstof weg te kruipen op de bank met een lekker thee’tje en wat meringues. Hemel!

Anderswonen

Waar Marleen over schrijft:

 • Alowieke van Beusekom die haar éigen woonwagen ontwierp en bouwde
 • Sharon Huisman die eerst in een kleine, afgelegen leefgemeenschap op de hei woonde, dat inruilde voor een oud klooster in de stad en nu in een woon-werkgemeenschap in Casa de Pauw in Arnhem woont
 • Niels Gorisse, die een bouwval kocht voor tienduizend euro en daar nu volgens permacultuur principes [ecocultuur, red.] zijn eigen plek “sticht”
 • Ramona Coumans tuft Portugal door in haar camper
 • Martin Krijnen, een uit het systeem gestapte man die eerst in een tent is gaan wonen en momenteel in een yurt [nomadische woonvorm, red.] woont
 • Marloes Elbertse, woont in een pipowagentje!
 • Marjolein Jonker wilde zelfvoorzienend wonen in een Tiny House en mag dat als eerste in Nederland ook, met toestemming van de gemeente
 • Bob & Cathelijn Radstake werken aan een levend dorp; hun grootste droom!
 • Linda Nijlunsing ging van van Nederland naar Alaska en woont nu op haar schip in hartje Groningen

Stuk voor stuk interessante en boeiende personen die mij helemaal in hun verhaal hebben meegetrokken. Marleen schrijft rustig, maar benadrukt wel details en geeft je op die manier een goede voorstelling van de heel persoonlijke situaties van alle bovengenoemde betrokkenen. Ik “zat er helemaal in” en ben met boek en al in slaap gevallen.

Het grappige is dat Marleen zelf uit een nogal standaard situatie komt: huisje, boompje en beestje. Zij werd zich er op een gegeven moment bewust van dat er een bepaalde flow hangt van mensen die weg willen uit die mainstream-omgeving. They want more. Ze willen wat anders. Op wonderlijke wijze kwam ze in aanraking met bovenstaande personen, waar ze uiteindelijk haar boek “Anders Wonen” mee heeft kunnen schrijven.

Anderswonen

Het kan echt anders! En nee, daar heb je niet per se veel geld voor nodig. Een portie lef is van veel grotere noodzaak.

“Anders Wonen” in de breedste zin van het woord:

Het boek geeft je mee dat wanneer je ervan droomt om anders te gaan wonen en leven, dit ook kán! Ook al weet je niet meteen waar je moet beginnen. Daar zijn de personages weer ideaal voor: er wordt exact beschreven hoe zij de change hebben meegemaakt en hoe zij er nu “warmpjes bij zitten” in bijvoorbeeld hun pipowagen. Niet dat Alaska heel warm is, trouwens…

Wat mij heeft geïntrigeerd aan de personages is hun doorzettingsvermogen en hun lef om hun wensen en dromen te kunnen laten uitkomen. Is best wel wat lef en durf voor nodig, kan ik me zo voorstellen. Speciaal het verhaal van Alowieke vond ik erg interessant.

Tussen de zinnen door lees je over geluk, vrijheid en het loskomen van de maatschappij. Erg prettig om een keer iets te lezen over iets wat niet per se standaard is, maar eigenlijk heel normaal zou moeten zijn. Waarom moeten we allemaal in een “normaal” huis wonen? Wie bepaalt wat normaal is? Je hebt de vrijheid om zelf te kiezen wat je met je leven doet, schrijft Marleen. En dat kan ik helemaal beamen!

“Anders Wonen” is het derde boek van schrijfster Marleen Hartog en verkrijgbaar via o.a. Bol.com!

En hoe lijkt het boek jou? Houd jij van lezen?

Boek meenemen in bad? Kan! Moet je ook even deze Limited Edition Rituals of Anahata van Rituals meenemen. Lekker bubbelen!

 

– Dit artikel is tot stand gekomen door middel van een samenwerking – 

18 thoughts on “LEKKER LEZEN: “ANDERS WONEN”

 1. Lisette zegt:

  Klinkt erg leuk! Ik vind het wel een interessant onderwerp, als wij kleiner zouden gaan wonen krijg je financieel een heel ander plaatje. Waar wordt je gelukkig van? Mijn man en ik kunnen allebei part time werken en dit huis betalen dus voor ons voelt het zo goed, maar altijd maar aan het werk zijn en nooit thuis… dat zou ik echt niet willen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *