A crazy little thing called love. Dat is wat ze zeggen. En zingen. Nou moet ik zeggen dat ik het niet bepaald een klein dingetje vind, aangezien mijn kersverse mamahartje momenteel overstroomt van liefde voor mijn man en kind en mijn eigen mama en familie en ga zo maar door. Oftewel: LE HORMOONS! Op deze frisse Valentijnsdag ga ik even een aantal liefdesfeitjes met jullie delen.

Hoewel Valentijnsdag momenteel nogal een commerciële aangelegenheid is, vind ik het best skattig om op deze dag even extra aan je man / vrouw / kind / zus / broer / papa / mama / huisdier / gelukspoppetje / tafelpoot te laten zien dat je van ze houd. Gewoon even extra. Want ook die tafelpoot heb je nodig in je leven, al is het maar om je bordje overheerlijke stamppot op fatsoenlijke eethoogte te kunnen laten balanceren.

Vandaag dus lekker cliché vijftien liefdesfeitjes, want we hebben het allemaal nodig!

#1 Wanneer twee geliefden elkaar in de ogen kijken, synchroniseert hun hartslag

Onderzoek heeft uitgewezen dat de hartslag van verliefde stelletjes voor drie minuten synchroniseert wanneer ze elkaar aankijken. Even uitproberen, vriend!

liefdesfeitjes

#2 Hechting + zorg voor elkaar + intimiteit = een ideale liefdesrelatie

Deze drie componenten schijnen voor een perfecte relatie te zorgen. Er zijn drie soorten liefde die een product zijn van twee verschillende paren van basiscomponenten: romantische liefde + passie + intimiteit = intimiteit + toewijding = passie + toewijding. Snap jij ‘m nog? Gewoon heel veel liefde en toewijding geven aan je lover, than you’ll get it back. In meerdere mate!

#3 Denken aan liefde helpt je je normale, gezonde verstand te behouden en maakt je creatief

Het schijnt dat, als je in love bent, je abstracter en creatiever kunt denken. Het zorgt daarnaast ook voor een betere focus op je goals!

#4 Monogame relaties zijn ontstaan door het dierenrijk [zeggen ze]

Wij, mensen, vinden onszelf nogal trouwe wezens. Uitzonderingen daargelaten.  Maar wat dacht je van dieren? Wolven, zwanen, albatrossen en zélfs termieten [ieuw…] vinden zichzelf een mattie voor het leven en gaan er nooit meer bij vandaan. Wees als een albatros!

#5 Het duurt maar vier minuutjes om te bepalen of je iemand leuk vindt of niet

Als je een goede indruk op iemand wilt maken, heb je maar vier minuten. Gebruik ze. Joe! Het heeft allemaal te maken met je lichaamstaal, stemgeluid [toon] en de snelheid van je spraak. Maakt nog niet eens veel uit wát je zegt, als je die drie maar een beetje onder controle hebt. Dan komt het wel goed.

liefdesfeitjes

#6 Alleen al het kijken naar een foto van iemand van wie je houdt, kan lichamelijke pijn verzachten

Is gewoon zo. Had ik met mijn lieve baby. Ging door de grond van de pijn maar als Moos dan bij me werd gelegd, was het voorbij. Geen grap.

#7 Je hart gebroken hebben is niet gewoon maar een metafoor…

Onderzoek heeft uitgewezen dat intense, traumatiserende ervaringen zoals een break-up, scheiding, verlies van een geliefde door overlijden of het fysiek gescheiden zijn van een geliefde, psychische pijn kan veroorzaken in een gedeelte van het hart. Deze conditie wordt het Gebroken Hart Syndroom genoemd en bestaat dus echt. Diepe emotionele stress triggert je hersenpan die vervolgens bepaalde stofjes vrijlaat die je hart zwak en week maken, waardoor je last kunt krijgen van steken in de hartstreek en kortademigheid. Vaak lijkt dit op een hartaanval, maar dat is ’t dus niet. Vrouwen hebben vaker last van het GH-Syndroom dan mannen.

#8 Een aantrekkelijk gezicht wordt belangrijker gevonden dan een aantrekkelijk lichaam – wat betreft relaties voor de langere termijn

We hebben bewijs dat als iemand op zoek is naar een “fling”, het lichaam wint van het gezicht. Maar als je dus op zoek bent naar een relatie voor de langere termijn, dan is ’t opeens omgedraaid.

#9 Verliefd zijn schijnt een beetje soortgelijke effecten te hebben als wanneer je een lijntje coke snuift…

Wat de overeenkomst is? In je brein wordt het euforische gedeelte getriggerd! Dat zijn maar liefst twaalf gedeelten in je hersenpan. Sterk goedje dus, die verliefdheid. Zou je ook moeten verkopen in een flessie. Worden er misschien ook nog wat huwelijk gered. Niet uitproberen, trouwens.

#10 Knuffelen is een natuurlijk pijnstillertje dus je hoeft nooit meer aan de Ibu’s!

Oxytocine, het knuffelhormoon, wordt geproduceerd als je een geliefde omhelst of knuffelt. Dit fijne hormoontje schijnt hoofdpijn te verminderen en het kan zelfs de pijn volledig laten verdwijnen na vier uur. Dus vier uur verplicht knuffelen op de bank voordat je aan de pillen en brouwsels gaat.

liefdesfeitjes

#11 Je lieverds laten zien dat je van ze houdt, geeft je eigen happiness-gevoel een flinke boost

Geen woorden maar daden, da’s het motto. Jawohl. Laat je geliefden zien dat je van ze houdt. Dit hoeft niet met grote dingen, ’t zijn juist de kleine dingen die het doen.

#12 Wanneer vreemden elkaar in de ogen kijken, kunnen ze op slag verliefd worden

De ogen zijn de spiegel van de ziel, dus op zich best logisch dat je voor iemand kan vallen wanneer je hem / haar in de ogen kijkt. Ook al ken je die persoon eigenlijk niet. Dit komt door het stofje phenyletylamine, wat geassocieerd wordt met de natuurlijke vecht- of vluchtreactie. Dus blijven of gaan. Blijf je staren? Dan hebben jullie Cupido niet meer nodig!

#13 De hand vasthouden van iemand van wie je houdt, vermindert pijn en stress

Onderzoek toont aan dat elkaars handje vasthouden, in serieuze relaties waarin je een diepe, sterke connectie hebt met elkaar, pijn en stress vermindert!

#14 Het gevoel van vlinders in je buik wordt veroorzaakt door adrenaline

Wanneer je voor iemand valt, kun je de vlindertjes in je buik niet meer omzeilen. Die gekke dingen vliegen rond als een malle en verdwijnen ook niet meer, als ’t goed is. Deze “vlindertjes” worden veroorzaakt door het stofje adrenaline, wat door je aderen stroomt gedurende de ook al eerdergenoemde vecht- of vluchtreactie.

#15 Liefde is het belangrijkste wat er is

Er is vijfenzeventig jaar onderzoek naar gedaan. Conclusie: liefde ís het belangrijkste wat er is. Al het geluk en alle voldoening die je in je leven kunt krijgen, draaien uiteindelijk toch allemaal om liefde.

liefdesfeitjes

Kende jij deze liefdesfeitjes? Happy Valentine’s Day, lieve mensen!

Niet onnodig voor paal staan als je je crush wilt aanspreken? Hierbij tips voor een vlotte babbel!

18 thoughts on “LEKKER CLICHÉ VANDAAG: 15 LIEFDESFEITJES

  1. Wanda zegt:

    Leuke feitjes! En ja, het leuke vind ik vooral als je na 16 jaar nog steeds kriebels krijgt van je partner op de meest onverwachtse momenten, dat je nog steeds samen kunt lachen en ja, knuffelen is inderdaad het beste medicijn wat er is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *