Van die momenten in het leven dat je denkt: JA! Daar wil ik onderzoek naar doen en over schrijven. Dat heb ik dus met mijn skincare routine. Je huid is namelijk het grootste orgaan van je lichaam en iets om zuinig op te zijn!

Cosmetica, farmaceutica, cosmeceuticals…

Nu is ’t zo dat men steeds meer geïnteresseerd raakt in de oorsprong van cosmetica. Je ziet dat er steeds meer natuurlijke cosmeticaproducten op de markt komen en dat er op het gebied van huidproblemen júist door de keuze voor natuurlijke producten zonder synthetische toevoegingen, extreem goede resultaten kunnen worden bereikt. En dan heb je nog de cosmeceuticals: de mix tussen cosmetica en farmaceutica. De werking van cosmeceuticals ligt tegen de grens aan van farmaceutische producten, dus geneesmiddelen. Deze zijn pittiger qua ingrediënten [INCI’s] dan een product van bijvoorbeeld Kruidvat-eigen-merk.

Skincare heeft altijd mijn aandacht getrokken. Als kleine uk zat ik al proefmonsters van Yves Rocher te reviewen op mijn eigen kinderlijke manier en deed ik “journaaltje” achter de pianokruk om vervolgens mijn fictieve kijkers te vertellen over de crèmetjes die er in die zakjes zaten. Vond ik zo leuk! Nog steeds. Zou het zo weer doen. Maar is een beetje lelijk, ben 25 jaartjes oud ondertussen. Mensen zullen wel denken. Die’s wous.

Waarom een dagelijkse skincare routine belangrijk is

Nou, door je dagelijkse skincare routine goed “in te richten”, kun je zelf óf met je huidtherapeute / dermatoloog / schoonheidsspecialiste:

 • huidschade zoals [hyper]pigmentatie en zonschade verhelpen
 • huidproblemen als acne, couperose, huidveroudering en vochtophopingen [wallen] aanpakken
 • huidreacties als irritaties, roodheid en ontstekingen voorkomen of behandelen

Je richt je skincare routine goed in door je huid 4 fasen te laten doorlopen. Namelijk eerst het herprogrammeren, daarna het conditioneren, vervolgens het herstellen en als laatst het beschermen van je huid.

skincare routine

De 4 fasen

 1. Herprogrammeren: hiermee verbeter je het zuiveringsvermogen van je huid
 2. Conditioneren: het van binnenuit opbouwen van je huid
 3. Herstellen: het revitaliseren en verzorgen van je huid
 4. Beschermen: spreekt voor zich, maar houdt ook in dat je je huid verrijkt met intensieve werkstoffen om zo de perfecte huidconditie te bereiken en te behouden én je huid comfort te bieden

Hoe je je skincare routine inricht

It’s not that hard. Vul de volgende stappen in met je eigen favoriete producten. Probeer zoveel mogelijk één cosmetica-lijn aan te houden en niet teveel te switchen tussen producten. Je huid went namelijk aan een product en kan werkstoffen makkelijker transporteren wanneer de producten uit één en dezelfde lijn komen omdat deze familie van mekaar zijn. Klinkt best logisch, eigenijk.

#1 Reiniging

Deze eerste stap bestaat uit een cleanser met een neutrale PH-waarde. Het is namelijk zo dat als je je huid reinigt met een cleanser, je de werkstoffen die vuil aan zich binden [wat de functie is van een cleanser, jawohl] ook automatisch je huid in gesjeesd worden. Het vuil dus ook. Daarnaast zitten er in heel veel lotions en cleansers een hoog alcoholgehalte wat je huid uitdroogt en je natuurlijke PH-waarde verstoord.

#2 Dieptereiniging

In deze stap ga je lekker scrubben. Zeker niet elke dag, zelfs nog niet wekelijks. Wanneer je huid de neiging heeft tot glimmen, snel vet wordt en snel last heeft van onzuiverheden, is het beter je huid één keer in de twee weken te scrubben. Scrub je te vaak, dan stimuleer je de aanmaak van talg en worden je huidissues alleen maar erger. Let bij de keuze van het product op de fijnheid van de korrel en pas de “druk” daarop aan. Boen dus niet te hard en niet te zacht, maar probeer uit wat bij het product past en wat goed voelt.

#3 Intensive Care

Neh, geen ziekenhuis. Gekkie. Gewoon intensieve verzorging voor je huid. Meestal bestaat deze stap uit een serum. Een serum geeft snel en zichtbaar resultaat omdat het een hoge concentratie werkstoffen bevat. Denk bijvoorbeeld aan deze twee:

 • Hyaluron[zuur] geeft je huid energie, werkt vitaliserend en hydraterend wat resulteert in een stralend huidje
  LET OP: níet gebruiken tijdens de zwangerschap [want: hoog risico op pigmentvlekken]
 • Retinol [vitamine A-zuur] wordt direct door de huid omgezet in retinoïnezuur en heeft een positief effect op huidveroudering. Weg met die rimpeltjes, jong’s.
  LET NOG EEN KEERTJE OP: níet gebruiken tijdens borstvoeding want de Vitamine A wordt opgenomen in je bloedbaan en kan zo bij je lieve beeb terechtkomen, da’s niet de bedoeling

Daarnaast is het belangrijk om te vermelden dat je het gebruik van een serum rustig op moet bouwen om te voorkomen dat je huid overprikkeld raakt wat zich dan bijvoorbeeld uit in een rode huid, overgevoeligheid en/of pukkeltjes.

Onder deze stap valt ook je maskertje, die je zo één á twee keer in de week zou mogen opsmeren. Ook weer afhankelijk van het type masker, maar meestal wordt het niet aangeraden om je gezicht dagelijks in te verven.

#4 Conditioning

Je gooit ook conditioner in je haar. Waarom niet in je gezicht? Geen haarconditioner natuurlijk, snap jij ook wel. Wat betreft je huid doe je dat met een goede crème. Eentje die is aangepast aan jouw huid en eventueel aan jouw huidprobleem. Een crème zorgt voor optimaal herstel van je huid en geeft je daarnaast natuurlijk een lekker fresh gevoeletje.

#5 Pas op je oogjes

Geef je ogen specifieke aandacht; de huid rondom je ogen is enorm kwetsbaar. Zorg daarom voor een goede oogcrème.

skincare routine

Optimaal resultaat bereiken door…

…ook nog eens op je voeding te letten! Wist je dat heel veel voedingsmiddelen slecht zijn voor je? En ook heel veel – heel goed?

Wees lief voor je darmpjes en houd rekening met je spijsvertering. Vermijd zoveel mogelijk de E-nummers, eet zo min mogelijk gluten, suikers en zuivel. Lastig, maar dat zijn wel de veroorzakers van Le Troubles! Wanneer je spijsverteringsproces niet goed verloopt, komt je darmflora in de problemen. En dat zie je aan je huid; 85% van van de huidproblemen worden veroorzaakt door een slecht verloop van het spijsverteringsproces. Aandachtspuntje, toch?!

Daarnaast ook dagelijks 30 minuutjes bewegen, kalmerende producten gebruiken en 8 uur per nacht slapen. Dat zijn de middeltjes.

Hoe verzorg jij je huid? Vind jij een aangepaste skincare routine belangrijk?

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Suzanne Deremaux van Schoonheidssalon Caligenia. Suzanne, veel thanks voor jouw input!

24 thoughts on “JOUW SKINCARE ROUTINE

 1. Sylvia zegt:

  Er zit heel veel in je genen, en al die crèmes? Die halen jouw genen niet weg. Ik ben gezegend met een mooie huid en natuurlijk heb ik mijn dagelijkse verzorging, maar zoveel producten moet ik niet gebruiken. Is ook helemaal niet goed voor je gezicht. Het is een tere huid, jouw gezicht, daar moet echt niet alles opgesmeerd worden.

 2. Kelly Smit zegt:

  Wat schrijf jij super leuk zeg! Fijn ook dat het goed wordt uitgelegd! Eigenlijk doe ik Het best goed met mijn huid maar mag ik wel iets vaker een maskertje op doen. Welke zou jij aanraden?

 3. Wanda zegt:

  Ik gebruik altijd wel een reiniging en dagcreme maar zou wel wat beter moeten letten op welke producten ik gebruik. Misschien dat een ander product net dat beetje extra’s geeft.

 4. A Fashion Taste zegt:

  Ik vind een dagelijks routine ook heel belangrijk en ik heb zo mijn favoriete productjes. Ik let ook altijd goed op dat ik mij grondig ontschmink ookal is het heel laat na een avondje stappen en ik gebruik een goede hydrateren dagcrème.

 5. Felice Veenman zegt:

  Ik lees het met belangstelling…ik was mijn gezicht elke dag, met water en zeep en ik eet wat ik lekker vind ( en dat is veel) Voor een vrouw van mijn leeftijd, ik ben 62,heb ik heel jonge huid. De natuur is gewoon niet eerlijk. Laat ik er nog eens bijvertellen dat ik ruim 30 jaar veel en met smaak gerookt heb??
  Het enige wat echt een nadelig effect op mijn huid heeft, is teveel binnen zitten.

 6. Mieke zegt:

  Huidverzorging is superbelangrijk voor me. Ik heb al heel wat producten geprobeerd maar die van Caudalie en Guerlain zijn het meest geschikt voor mijn huid. Ik gebruik nu nog zelden andere producten – en het is blijkbaar goed om niet te veel te veranderen en te mixen als ik jouw blog lees. Alleen zou ik nog wat meer water moeten drinken – ik doe mijn best!

 7. Tania zegt:

  Leuk geschreven en een heel informatief artikel. Ik vind zeker een aangepaste routine belangrijk. Ik heb een droge huid rond de ogen dus smeer ik tweemaal een creme. Voor de rest reinig ik mijn huid goed en smeer er de nodige creme op

 8. Sherry zegt:

  Goed artikel. Ik he niet altijd een vaste routine nu ik jouw artikel zie kan ik dat zeker doen.
  Ik zorg wel voor mijn huis door veel water te drinken en plantaardige cosmetica en maskers te gebruiken. Maskeren doe ik niet zo heel vaak meer de laatste tijd. Yves Rocher daar koop ik echt vaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *