Het schijnt één van de beste investeringen te zijn die je kunt doen: een huis kopen. Nou komt daar nogal wat bij kijken. Bij een eerste huis kopen, weet je waarschijnlijk überhaupt niet waar je allemaal aan moet denken. Om te voorkomen dat je straks met je perfect gemanicuurde handjes in je haar zit bij de notaris, geef ik je hierbij een stel tips!

#1 Weet de juiste timing – voor zowel jezelf als wat betreft de markt

Vraag jezelf af hoeveel geld je hebt gespaard. Hop je van baan naar baan of heb je een vast contract? Je hebt stabiliteit in je leven en financiën nodig wanneer je je eerste huis wilt kopen. In markttermen is het goed om een hypotheek af te sluiten wanneer de rente onder de 5% is. Je maandelijkse kosten zijn je hypotheeklasten + de rente + belastingen + verzekeringen.

hoekoopjejeeerstehuis

#2 Zorg dat je een budget hebt voor het fixen van de “verborgen gebreken”

Kijk naar wat nu maandelijks betaalt voor je huis. Kun je dat nog steeds betalen als je 20% van het bedrag van je nieuwe huis zou moeten aanbetalen? Zo ja, kijk dan ook of er financiële ruimte is voor het opknappen van je nieuwe huis. Soms zijn er dingen in je nieuwe huis niet goed, waar je pas achter komt als je erin trekt of als je gaat verbouwen. Nou moet de makelaar daar in principe van op de hoogte te zijn, maarja… Het zijn niet voor niets verborgen gebreken. Wel fijn als je daar nog een budget voor achter de hand hebt. Is dat het geval? Dan zit je best goed!

#3 Loop zo min mogelijk risico…

Denk aan wat je zou kunnen doen als je bijvoorbeeld de huur van je huidige woning niet meer kunt betalen omdat je daarnaast ook al de hypotheek voor je nieuwe woning hebt lopen. Misschien een doemscenario, maar komt vaker voor dan je denkt! Denk in zo’n geval na over of je eventueel een kamer kunt verhuren of misschien wel je hele woning. Bedenk of je in een redelijke wijk woont en of je misschien wat dingen in huis moet opknappen om het voor huurders aantrekkelijker te maken. Ben je alleen? Neem een roomie!

#4 Wees voorzichtig bij het onderhandelen over de prijs van je eerste huis

Zorg dat je weet welke huizen er op de markt zijn die soortgelijk zijn als het huis dat je op het oog hebt. Kijk naar de vraagprijs van die huizen, vergelijk ze met elkaar en zorg dat je weet welke voordelen een ander huis misschien heeft wat jouw lievelingshuis niet heeft, zodat je op die manier de prijs naar beneden kunt krijgen. Daarnaast: doe geen irreëel bod want zo word je sowieso niet serieus genomen. In Nederland hebben we natuurlijk makelaars die veel van het onderhandelen van je overnemen, maar zorg dat je zelf ook een flinke vinger in de pap houdt zodat iemand anders niet gaat lopen bepalen over jouw knaken. Maar aan de andere kant: geef ze je vertrouwen. Je gaat immers ook niet naar de dokter met “Hee dokter, Thuisdokter.nl zei dit maar verder mag jij wel even kijken of mijn neus daadwerkelijk gebroken is, hoor.” Dan voelt hij zich ook zo tweede keus. Zielig.

#5 Ga op jacht

Even geen schoenen- of tassenjacht, maar op jacht naar de perfecte hypotheek. Veel mensen gaan, zonder te vergelijken, rechtstreeks naar hun eigen bank om daar een hypotheek af te sluiten omdat dat het meest voordelige zou zijn, maar niets blijkt minder waar! De zoeker zal vinden en als jij heel strijdvaardig op zoek gaat naar de beste hypotheek, kan je dat de komende jaren heel gunstig uitkomen! Zorg dat je weet wat er speelt in de markt, wat de rente is, hoeveel je zelf kunt lenen en hup: aanvragen maar, die offertes. En vergelijken, natuurlijk!

hoekoopjejeeerstehuis

#6 Liefde op ’t eerste gezicht bestaat…

Wanneer wij een huis gaan kopen, moeten we er allebei meteen verliefd op worden. Nou is het bij ons zo dat we het liefst een oud krot opkopen en die helemaal strippen-to-the-bottom en vanaf daar weer gaan opbouwen, dus een beetje “erdoorheenkijken” is zeker vereist. Maar het gevoel moet er zijn. Dat ga je niet zien aan de muren, de mooie vloer of de perfecte trap, maar gewoon. Van binnen. Een huis ademt de sfeer die je er zelf in kunt zien. Is een huis voor jou / jullie gemaakt, dan zul je dat zeker voelen als je gaat kijken. Ook al moet je door die bakstenen muur heen kijken, wat nogal lastig is want in principe kun je niet door een baksteen heen kijken, maar je begrijpt wat ik bedoel… ga voor het gevoeletje! En bij twijfel; nooit doen.

#7 Maak notities bij een bezichtiging

Ook al ben je er lichamelijk wel, soms ben je mentaal gezien even afwezig. Dat kan ook gebeuren als je een huis aan het bezichtigen bent. Daarom is het verstandig bijvoorbeeld een iPad of notitieboekje mee te nemen om daarin notities te maken. Heb je een makelaar? Bespreek dan vlak na de bezichtiging de dingen die je leuk vindt aan het huis en de dingen die je niet aanstaan. Bekijk je meerdere huizen in een korte periode? Zorg dan dat je een documentje bijhoudt waarin je alle huizen met hun voors en tegens kunt bijhouden. Zo houd je makkelijk overzicht! Foto’s erbij is ook een goeie.

#8 Beoordeel je eventuele eerste huis niet op z’n lelijke foto’s

Oke, het oog wil ook wat. Als jij op Funda zit te zoeken naar huizen in jouw ideale woonplaats, klik je in principe eerder een huis met een mooie foto’s aan om verder te scrollen dan een foto met foto’s die je het liefst van je netvlies haalt. Maar, da’s nie’ lief nie’. De ene huizenverkoper heeft namelijk wel budget voor het inzetten van een professioneel interieurfotograaf en de ander moet het toch echt doen met z’n eigen wegwerpcameraatje. Nee grapje, da’s wel heel ouderwets. Maar het is gewoon een vak apart, fotografie. Daarom is het het meest verstandige om bij het bekijken van de foto’s te letten op bouwtechnische details zoals de woonoppervlakte, het aantal slaapkamers, de grootte van het kavel en hoe de tuin is aangelegd. De keuken kun je namelijk best vervangen voor een nieuwe en als je daar geen budget voor hebt: andere handgreepjes en een likje verf doen ook al wonderen.

hoekoopjejeeerstehuis

Welke tips heb jij wat betreft het kopen van je eerste huis?

Nettere thuiswerkplek nodig? Ik geef je tips!

23 thoughts on “HOE KOOP JE JE EERSTE HUIS?

  1. Simone zegt:

    Zorg dat er een derde paar onpartijdige ogen mee kijkt! Hij/zij kan zomaar dingen zien waarvoor jij helemaal verblind bent omdat je zo verliefd bent op het huis.

  2. Nicole Orriëns zegt:

    Een huis kopen is niet niks, omdat het zo’n grote aankoop is. In het Engelse woonprograma Location location zeggen ze altijd: kijk de eerste keer met je hart, en de tweede keer dat je gaat bezichtigen met je hoofd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *