OKAY. Dus iedereen loopt weer hip te doen met z’n mooie leren jasjes, rokjes, topjes, tassen… Maar hoe behandel je die leren items nou precies? Ze zijn redelijk kostbaar, misschien heb je er zelfs wel voor gespaard. Zou toch jammer zijn als je, net als ik, de grandioze fout maakt je fancy leren rokje in de was te gooien. FAAL! Maar dan ook echt. Mijn rokje moest toen intens huilen om het geweld dat ik ‘m had aangedaan. Het was echt zuur. Dat gun ik jullie gewoon niet. Dus:

Zo houd jij de leren items uit je kledingkast in a good shape:

leren items

#1 Berg je leren items goed op

Altijd schoenendozen bewaren, want daar kun je mooi je leren tassen, schoenen en jasjes in opbergen! Zo houd je ze stofvrij, droog en uit het zonlicht zodat ze niet verkleuren. Ook ziplock-bags zijn een uitkomst, daar bewaar ik m’n Cowboysbag in!
Even mijn ervaring met leather spray delen: helpt niets. Heb nu ongeveer 8 soorten leerspray gehad, maar niets doet wat het belooft. Dus heeft iemand nog tips: lemmienoo. Voor shoes een ander verhaal trouwens; daar heb ik wel goeie spray voor, namelijk Collonil.

#2 Volg de meegeleverde [was]instructies op

Dit is echt zo’n ding waarvan ik denk: LOGISCH WEL! Maar dat ik het altijd doe? Nee. Dat bedoel ik dus met dat rokje wassen in de wasmachine. Gewoon eerst goed lezen wat er op het wasvoorschrift staat, bijvoorbeeld. Zo heb je ook leren items die weer van een ander soort leer zijn gemaakt. Ga er dan niet klakkeloos vanuit dat hetzelfde voorschrift geldt als bij die mooie leren tas waar je alleen maar met een wattenschijfje met lampenolie [ja, die tip kreeg ik ooit om lijm uit m’n tas te krijgen…] overheen hoeft te wrijven om ‘m weer te laten shinen. Letterlijk en figuurlijk.

Daarnaast is het niet nodig je leren items constant schoon te maken, uit te wassen of te laten weken enz., want [bewerkt] leer neemt geen vuil op. Wil je je kledingstukken toch een beetje refreshen, dan kun je een spray gebruiken. Bijvoorbeeld deze van Attitude Lo. Bij leren broeken is het voldoende om ‘m eens in de maand alleen een rondje in de droger te laten meedraaien. Heb je leren tops en rokjes die je écht een keer wilt uitwassen: doe dat dan op de koude stand! Kort programma. En houd het in de gaten. Daarna haal je je items eruit en hang je ze op om te drogen, dus níet in de droger als het nat is.

#3 Voorkom + verwijder beschadigingen

Zoals ik al zei, is een goede spray voor zowel je kledingkast items als je schoenen heel noodzakelijk wanneer deze van leer zijn gemaakt. De spray voor schoenen beschermt o.a. tegen water, vuil en stof. Worden je leren shoes nat na bijvoorbeeld een wandelingetje door ’t bos waar tegelijkertijd een plaatselijke hoosbui je zicht verpest: doe dan thuis meteen je schoenen uit, prop ze vol met een heel stel schone sokken / kranten en laat ze drogen [niet onder de kachel!].

Pennenstrepen? Kun je verwijderen met een beetje alcohol op een wattenschijfje! Heb je leren meubels en zit je per ongeluk iets te wild te doen met je wijnglas? Wijnvlekken verwijder je ook met wat alcohol uit je leren bekleding.

Heb jij leren items in je kast hangen? Of draag jij geen leer vanuit een bepaalde overtuiging?

Ken jij Sans trouwens al? Hebben ze de leukste dingen voor in je kledingkast, o.a. leren items!

24 thoughts on “HOE JE ZORGT VOOR JE LEREN ITEMS

  1. Merel zegt:

    Billendoekjes schijnen ook heel goed te werken op een leren bank. Heb zelf eigenlijk weinig leer in de kast hangen, maar in de was gooien had mij ook kunnen overkomen 🙂

  2. Rinette zegt:

    Bedankt voor de tips. Ik heb zelf leren schoenen. Ik spray ze wel in van te voren dat scheelt een hoop. Leren kleding lijkt me niet lekker zitten, dus dat heb ik nog nooit gekocht.

  3. Patricia zegt:

    Ik heb een leren tas en uit luiheid en gemak doe ik eigenlijk veel te weinig aan het onderhoud. Nu het meer regent en eerdaags vast wel een keer gaat sneeuwen denk ik dat ik er eerdaags toch aan moet geloven en hem in ieder geval weer even moet inspuiten met iets wat verzorgd en hem waterdicht maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *