Lekker onderwerpje, zul je denken. Ongewenst haar. Vindt niemand een feestje volgens mij, dat scheren en epileren en dan weer allemaal snijwonden in je net-weer-dichtgegroeide-scheenbeenvelletje-van-de-vorige-keer. Ik som even een paar haarverwijderingsmethodes voor je op en welke methodes dan weer het best bij wie passen! Scheren heb ik weggelaten, die kennen we allemaal wel…

ongewenst haar

Waxen

Gewoon lekker insmeren, in laten trekken en dan eraf roppen. Niet geheel pijnloos, zeg maar.

Wat: van je wenkbrauwen tot aan je tenen, mag allemaal

Voor wie: mannen en vrouwen, mensen die tegen een beetje pijn kunnen

Voor wie niet: mensen met een gevoelige huid, eczeem, rosacea, acne, gevoelig voor ingegroeide haartjes en hyperpigmentatie

Wijs woordje: als je de afgelopen 6 maand medicatie hebt geslikt / gebruikt tegen acne waar de werkzame stof isotretinoïne in aanwezig is, ga dan niet waxen. Het wakkert littekenvorming aan terwijl dat niet altijd per se nodig is na een kuur met acnemedicatie.

“Sugaring”

Oftewel: harsen met suikerhars. Makkelijk zelf te maken! Ga ik nog een keertje aan jullie showen.

Wat: ook van je wenkbrauwen tot aan je tenen, net als waxen!

Voor wie: mensen met een gevoelig huidje; de suikerhars blijft niet kleven aan de huid maar trekt alleen de haren eruit, in tegenstelling tot wax

Voor wie niet: vrouwen met fijne [dons]haartjes, want dat kan de suikerhars niet goed pakken. Kun je beter “gewoon” gaan waxen.

Wijs woordje: als je de suikerhars te lang laat zitten, kan het de huid gaan irriteren. Er is niet echt een richtlijn hoelang de suikerhars moet zitten voor je het eraf kan trekken, dus dit moet je zelf even uitvinden.

Band Andazi / Threading

De Oosterse manier om van ongewenst haar af te komen. In Arabische en Indische landen is dit dé manier van ontharen. Hierbij maken ze gebruik van een touwtje of draadje die door een ronddraaiende beweging de haartjes meeneemt, zonder dat daar hars of wax voor nodig is!

Wat: gezicht, oksels

Voor wie: iedereen die tegen een beetje pijn kan, ’t kan nogal steken namelijk!

Voor wie niet: mensen met acne, omdat de acnehuid snel scheurt en deze techniek daar iets te pittig voor kan zijn

Wijs woordje: sommige mensen die deze techniek bij je uitvoeren, houden het uiteinde van het draadje in hun mond tussen hun tanden. Als ze ’t goed doen, komt dit gedeelte helemaal niet bij je in de buurt. Is dat wel zo, dan heb je natuurlijk ook lekker die bacteriën van die ander z’n mond bij je getergde huid in de buurt. Dat wil je niet. Daarom moet je van tevoren even vragen hoe de epileermensjes te werk gaan!

Laseren

Door krachtige stralen uit een laserapparaat kunnen lichaamsdelen volledig en definitief worden onthaard. Let wel: rood, blond, grijs, wit haar en dun haar zijn niet geschikt om te laten weglaseren. Dan kun je beter gaan harsen!

Wat: overal behalve bij je ogen want laserstraling is níet goed voor je oogjes!

Voor wie: mensen met donker haar en een effen huid krijgen de beste resultaten

Voor wie niet: mensen met licht [dons]haar zijn minder goede kandidaten voor de lasertechniek omdat laser z’n werk kan doen door het aanwezige pigment in de haarfollikels. Wanneer je licht haar hebt [blond, wit, grijs] zul je dus nagenoeg geen effect zien omdat er haast geen pigment aanwezig is in de haarzakjes en dus de laser deze haarzakjes niet kan meepakken.

Wijs woordje: ga naar een gecertificeerde dermatoloog of kliniek om je ongewenste haar te laten weglaseren. Dit is echt zo’n dingetje waarop je niet moet gaan bezuinigen!

Hoe doe jij ‘t? En wat zou je wel eens willen proberen om van ongewenst haar af te komen?

Deze Incredible Face Gel van MayBeauty moet je ook echt een keer uitproberen, trouwens.

29 thoughts on “HOE JE VAN ONGEWENST HAAR AFKOMT

 1. Merel zegt:

  Ik deed Pulzzz behandelingen (tot ik het door omstandigheden vergat en geen nieuwe afspraak maakte), dat is onwijs fijn: met lichtflitsen verwijderen ze je haargroei permanent. Doet geen pijn, je voelt alleen warmte. Goed dat je hierover schrijft trouwens, ga meteen een nieuwe afspraak maken!

 2. Daniëlla zegt:

  M’n wenkbrauwen epileer ik ‘gewoon’ met een pincet en de schaamstreek + benen scheer ik. Ik heb gelukkig heel weinig haargroei op mijn benen, dus die scheer ik echt 1x in de 6 maanden ofzo.

 3. Rory zegt:

  Laseren, daar heb ik weleens aan gedacht. Maar epileren doe ik nagenoeg niet. Naar aanleiding van een fijne behandeling in de SPA van het Okura hotel houd ik nu wel mijn wenkbrauwen bij met een pincet. Maar verder vrij weinig. Vroeger ooit met een pincet donshaartjes bij mijn mond weggehaald. Niet zo fijn, want op latere leeftijd gaat het pigment werken en door de zon worden het ineens bruine vlekjes… #fail

 4. Kimberley zegt:

  Door mijn PCOS, waardoor ik teveel testosteron aanmaak, heb ik helaas last van overbeharing. Mijn bovenlip al eens laten laseren, maar de haartjes zijn niet zo pikzwart dat het goed heeft gepakt. Resultaat: wel minder, maar nog steeds harsen. Ik hars en scheer inmiddels zowat mijn hele lichaam. boe 🙁

 5. Jessica zegt:

  Hier PCOS, dus dikke vette overbeharing. Mijn benen en buik heb ik laten laseren, ja het is verminderd, maar weg nee zeker niet. Mijn armen laat ik eens in de zoveel tijd harsen, het wordt nu weer tijd als ik naar mijn handen/armen kijk.

 6. Proudweirdo zegt:

  Ik heb een gorillavacht en ben het scheren vaak zo beu, waxen/harsen heb ik wel eens laten doen, meestal voor een vakantie, zodat ik daar lekker haarvrij ben, maar ik ben te laks om het te blijven doen, haha! Threading is super, ik laat mijn wenkbrauwen nog wel eens bijwerken, als je een kundig iemand hebt maken ze je wenkbrauwen prachtig! Ik heb het vaak over het touwtjes-vrouwtje, haha! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *