Zal ik zus? Of zal ik zo. Als ik zus doe, dan gebeurt er zo. Maar als ik zo doe, dan gebeurt er weer zus. Dus. Zeg maar dag tegen zus en zo, want ik ga je even wat tips geven waardoor je sneller beslissingen kunt nemen. Heb ik ooit een keer opgezocht omdat ik zelf nogal een twijfelkont ben, maar tegenwoordig gaat het me stukken beter af! Komen ze:

beslissingen

#1 Beschouw je intuïtie als een deel van je intelligentie en manier van denken

Kortom: niet onzeker zijn. Je intuïtie is een bepaald deel van hoe je denkt. Daar heb je geen invloed op, dat gaat gewoon zo. Dus moet je beslissingen nemen waar je éigenlijk niet van weet hoe je erover moet nadenken, vertrouw dan gewoon op je brein en intuïtie. Die wijze stemmetjes helpen je wel.

#2 Eindig je affaire met wantrouwen en de maar-het-is-al-een-keer-fout-gegaan’tjes

Plaats ze in ieder geval in perspectief als je er nog niet volledig afstand van kunt doen. Denk normaal na en ga niet doemdenken, daar is nog nooit iemand wijzer van geworden. Noch gelukkiger. Natuurlijk is het goed om voorzichtig en waakzaam te zijn, maar het verleden hoeft zich niet áltijd te herhalen.

#3 Verzamel informatie en neem dan eventjes pauze

Het is geen toeval dat je de beste ideeën krijgt terwijl je in bed ligt of onder de douche staat. Als je we onszelf namelijk overladen met activiteit [lees: prikkels], kan je hersenpan dat niet allemaal in één keer verwerken en wordt het pannetje moe. Heel moe. Als je dus veel informatie moet vergaren om een bepaalde beslissing te kunnen nemen, doe dat dan niet allemaal achter elkaar. Neem een pauze. Slaap er een nachtje over. Die uitspraak is er niet voor niets. Vaak bekijk je het een dag later, na een goede nachtrust, al weer anders.

beslissingen

#4 Nooit te lang nadenken over genomen beslissingen

Want: overthinking da’s niet goed. Word je echt moe van, geloof mij. Zul je zelf ook wel eens ervaren hebben. Kreten als “Hier hebben we het al zo vaak over gehad!”, “Dit duurt me veel te lang allemaal!” en “Je maakt een olifant van een mug!” zijn van die indicatoren waaraan je kunt herkennen dat je nogal aan het “overthinken” bent. Is dat het geval? Doe dan even een stapje terug, ga even naar je comfort-bubble, doe iets wat totaal niks met beslissen of kiezen te maken heeft en zorg dat je van dat gevoel afkomt wat jou tegenhoudt om te kiezen. Daarna: lekker fresh knoopjes doorhakken! Of knopen.

#5 Ga op zoektocht naar je ”Gut Feeling”

Zo’n mooi neologisme, je “Gut Feeling”. Da’s gewoon eigenlijk je intuïtie, je gevoeletje. Je vóelt vaak of iets goed is of slecht. Ieder mens heeft dat volgens mij. Vrouwen sterker dan mannen, blijkt. Al heeft mijn man ook een sterke, hoor. Poeh. Je moet dus op zoek gaan naar dat gevoeletje. Wat houdt je tegen? Waarom voelt het niet goed? Wanneer je die vragen aan jezelf stelt, haal je je brein over om het onderliggende gevoel bloot te leggen. Dus dan komt vaak de echte reden waarom jij maar geen beslissingen kan nemen, naar boven. Soms is dat angst in het algemeen, angst voor afwijzing… Maar wat als je die angst liet varen? Angst ís immers irreëel. Bedenk eens welke vrijheid je krijgt als je afkomt van die angst. Hoe makkelijk kun je dan je beslissingen nemen? Waarschijnlijk makkelijker. Sommige delen van je hersenpan en “Gut Feeling” moet je in staat van ontwikkeling stellen om zo jezelf te kunnen upgraden. Best interessant, toch?!

Nou. Zware kost, niet dan? Of valt het mee? Heb je er wat aan?

Alles weten over time management?

17 thoughts on “HOE JE SNELLER BESLISSINGEN NEEMT

 1. Felice Veenman zegt:

  Even afstand nemen, liefst letterlijk: naar een andere kamer gaan, een boodschap doen, de hond uit laten, dat helpt mij altijd enorm de knoop door te hakken. Bovendien ben ik niet zo’n twijfelaar. Ik heb een blijmoedig en optimistisch vertrouwen dat ik de foute keus ook wel weer overleef

 2. Demi zegt:

  Vooral tip 2 is op mij erg van toepassing. Ik heb super lang werk gedaan waar ik niet gelukkig van werd gewoon omdat ik mezelf angstig zat te maken, want wat als he? Uiteindelijk toch naar mijn gut feeling geluisterd en nu al weer twee maanden heel erg happy met mijn nieuwe job ( die ik overigens binnen anderhalve week vond, dus hoezo nou wat als haha).

 3. Eke zegt:

  Op zich ben ik niet zo’n moeilijkerd en ga op mijn intuïtie af. Maar merk nu in een bepaalde situatie dat ik mijn gevoel even aan de kant moet zetten en verstandig moet zijn. Ik ga dan even door een rotperiode, maar de uitkomst zal alleen maar beter zijn.

 4. Mieke zegt:

  Hie heb ik zeker wat aan! Ik ben een geboren twijfelaar en herken me in ieder punt dat je aanhaalt. Soms is het ook best moeilijk om naar je gut feeling te luisteren, omdat dat dan vertroebeld is geraakt door de andere punten die je noemt haha. Ik probeer wel steeds vaker om mijn gevoel in ieder geval niet te negeren. Zoals je zegt: het is een onderdeel van me en ook zeker een belangrijk onderdeel 🙂 X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *