Op 7 april 2017 stapten hub en ik in het spreekwoordelijke huwelijksbootje terwijl ik enorme watervrees heb. Maar dan echt. Geen koudwatervrees, maar echt angst voor water. Ik houd er gewoon niet van. Gelukkig stapten we in een Mustang en niet in een echt bootje. Dat zou nogal dom zijn op de mooiste dag van je leven, je angsten gaan overwinnen. Doen we wel weer op een ander moment. Onze bruiloft was de mooiste dag van ons leven, zou ’t zo weer overdoen! Alleen al om de bruidstaart. Die was me toch een potje fijn.

Het was best een organisatie, die bruiloft van ons. Gelukkig vind ik dat mooi om te doen, organiseren en plannen en lijstjes maken en afvinken en budgetteren en onderhandelen en lekker eten voorproeven. Kain Problem. Hieronder ga ik even opsommen hoe ik dit precies heb aangepakt. Ga je ook trouwen? Loik! Gefeliciteerd! Neem dit lijstje even door met je toekomstige echtgeno[o]t[te] en hoppa: gas op die lollie! Word je eigen weddingplanner.

bruiloft

#1 Je eerste ingeving is altijd de juiste

Dus twijfel over een trouwjurk? Ringen? Je kunt overal over twijfelen. Je wilt ’t helemaal perfect doen natuurlijk, maarja. Wat is dan precies het perfecte. Meestal dus je eerste ingeving, eerste mening of eerste keuze. Gewoon die aanhouden, scheelt je dondersveel tijd en energie.

#2 Maak een planning voor je bruiloft

Kom ik weer aan met m’n planning. Maar zo essentieel, bruidjes-to-be! Met een planning weet je precies wat je wanneer moet doen, welke “deadline” daaraan zit [denk aan het moment waarop je de trouwkaarten zou moeten versturen zodat iedereen op tijd oppas voor z’n hond en kinderen kan fixen], wie je daarvoor nodig hebt, welk budget je daarvoor hebt enzovoorts, enzovoorts. Dat geeft overzicht, toch! Heerlijk. Zet ’t op papier en creëer rust in je hoofd.

bruiloft

#3 Vergelijk en onderhandel

Wanneer je op zoek bent naar een locatie en je denkt ‘m gevonden te hebben, zeg dan niet meteen ja. Teken nooit meteen. Ga eerst verder kijken totdat je ongeveer drie locaties hebt waarvan jullie allebei zeggen; “Hier kan ik mezelf wel vastleggen voor ’t leven.” Du-huuus. Dan ga je die drie met elkaar vergelijken, de pro’s en de con’s noteren en dan kijken welke locatie het uiteindelijk wordt. En dan ga je nog niet meteen tekenen en akkoord geven, nee. Dan ga je eerst nog even flink onderhandelen met bijvoorbeeld de kok en de eventmanager van desbetreffende locatie. Kan je wel vertellen dat dat ons zo ongeveer € 1.500,00 heeft bespaard. Da’s nogal wat.

#4 Organiseer je boeltje

Daarmee bedoel ik niet alleen het maken van de eerdergenoemde planning. Een draaiboek is fijn, maar die moet je ook ergens opslaan. Houd dus alles op je laptop, telefoon enz. ook overzichtelijk en zorg dat je er niet te lang naar hoeft te zoeken. Daarnaast is het handig om alle benodigde dingen voor de dag zelf, zoals ballonnen, het gastenboek, het kussentje voor de ringen enz., allemaal bij elkaar te bewaren in bijvoorbeeld een grote box. Dan hoef je voor de dag zelf alleen nog maar te zorgen dat je ceremoniemeester alle items heeft en weet wat ‘ie ermee moet doen.

bruiloft

#5 Wees duidelijk over je budget

Wat je heel veel tijd scheelt is het helder zijn over je budget. Elke partij waarmee je in zee gaat, kost geld. Of dat nou geldt voor je bruidstaart, je jurk, de schoenen voor de hub, de catering… Hou maar op. Je zou overal offertes aan kunnen vragen en kunnen kijken of dit wat voor je is. Maar veel makkelijker is het om een partij te benaderen met meteen jullie maximale budget. Voor jullie scheelt het heel wat over en weer gebel over de prijs, voor de andere partij scheelt het enorm omdat zij meteen weten of ze iets voor jullie kunnen betekenen. Daarnaast valt er dan ook nog goed te onderhandelen. En valt de prijs voor bijvoorbeeld de catering duurder uit dan jullie budget? Onderhandelen maar! Lef hebben is dan wel ideaal. Als je dat niet hebt, lekker even door iemand anders laten doen. Onthoud dat je niemand hoeft te pleasen door een duurdere prijs te betalen dan nodig is; restaurants hebben al een marge waar je u tegen zegt en jij kunt die centen wel beter gebruiken – voor een lading zalige cocktailtjes op je honeymoon bijvoorbeeld.

#6 Zorg dat je helder hebt wat je precies wilt

Zul je denken, ja duh! Maar zo duh is dat eigenlijk niet. Ik heb gemerkt dat wij ook tijdens één van de vele meetings met ogen als schoteltjes op onze veel te wiebelige stoeltjes zaten toen de eventmanager ons de vele opties begon op te sommen. En dat we vervolgens op dat moment nog moesten bepalen wat we eigenlijk wilden. Not so handy. Vraag dus eerst schriftelijk alle mogelijkheden op, wat betreft je locatie maar ook wat betreft je jurk [niet schriftelijk natuurlijk, gewoon Pinterest enzo] en sla die op. Neem alles door en zorg dat je goed beslagen ten ijs komt bij een bespreking met een partij, zodat je niet op dat moment nog beslissingen moet gaan lopen maken. Werkt echt niet.

bruiloft

#7 Breng jullie visies samen

Man wil een traditionele bruiloft, vrouw wil eigenlijk een soort hippie-bruiloft in flowerpower-stijl. En dan? Combineren die handel. Hoe dan? Moodboards maken! Wat ze ook altijd op televisie doen met die woonprogramma’s. In de app Morpholio kun je moodboards maken en alle items [denk aan gastenboek, bloemen, corsages, tafelschikking, trouwkaartideetjes, bedankjes enz.] opslaan en kijken of ze met elkaar matchen. Zou toch jammer zijn als de kleur blauw in je trouwkaart volledig en fataal loopt te vloeken met het pak van je husband in spe. Daarnaast ook heel handig om te laten zien aan bijvoorbeeld de manager van je locatie, de cateraar of coupeuse: je geeft hen een totaalbeeld van hoe jij het in je hoofd hebt en kunt dat door middel van deze app veel beter overbrengen dan met woorden, handen en voeten. En zinnen als “Zie je dat gordijn? Nou, zo’n kleur heeft m’n trouwjurk dus een beetje.” Gaat vaak fout, ik zeg je.

#8 Lekker DIY-en

Do-It-Yourselfen. Zelf maken. Handenarbeid. Met je handen werken. En dan bedoel ik eigenlijk niet een zelfgebreide onderbroek, maar bijvoorbeeld de bedankjes. Pinterest staat vol leuke ideetjes wat betreft bedankjes. Zelf maken is ook nog eens leuk om samen te doen.

bruiloft

Hoe verliep jouw bruiloft? Ben je ook een planfan of heb je ’t lekker allemaal op z’n beloop laten gaan? Laat het me weten in de comments!

28 thoughts on “JE BRUILOFT PLANNEN: ZO DOE JE DAT

 1. Sabine zegt:

  Geef vooral geld uit aan dingen die blijven; zoals je ring, de foto’s maar bijvoorbeeld niet aan dingen die heel veel kosten maar misschien minder dingen toevoegen zoals heel veel bloemen.

 2. Amy zegt:

  Stuk voor stuk handige tips! Wij hebben besloten om niet te trouwen en daar ben ik als gigantische controlefreak toch stiekem blij voor, minder geregeld voor mij.

  • Susan zegt:

   Zeker, het is wel leuke stress moet ik zeggen! En daarna ben je he-le-maal gebroken van de gezonde spanning en al het geregel. Maar ’t is het allemaal waard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *