Dure maandjes zijn dit, hè. Bij ons ook, helemaal omdat we onze uk in januari 2018 verwachten. Dus feestdagen, verjaardag van m’n zussie, lootjes trekken hier, lootjes trekken daar, diner hier, diner daar, borrelen, fissa, Oud & Nieuw [tegen die tijd kun je me rollen…] en baby! Geef mij maar een miljoen als budget, dan.

Ik zou Susan niet zijn als ik jullie niet een paar tips zou geven om ook het einde van 2017 af te sluiten zonder enorme rode cijfers en een intens negatieve cashflow.

budget feestdagen

#1 Bepaal een budget dat voor jou werkt

Ga naar je betaal- en spaarrekening en kijk wat erop staat. Bepaal aan de hand daarvan hoeveel je wilt gaan besteden aan de diverse holiday-dingen als fancy jurkjes, high-heels, sieraden, boodschappen, kadootjes voor je matties, kids, familie… Bepaal of het nodig is om dingen nieuw aan te schaffen. Ik gebruik namelijk gewoon de kerst-deco van vorig jaar met wat kleine toevoegingen die nou eenmaal gewoon leuk staan in huis, maar elk jaar nieuwe kerstballen vind ik ook zoiets…

#2 Wees lekker “zuunig” – ik bedoel spaarzaam

Zuinig zijn klinkt nogal negatief. Spaarzaam zijn daarentegen, dat klinkt al weer heel anders! Dus als je langs een Mac-filiaal rijdt, moet je je gewoon even afvragen of die CocaCola Medium Zonder IJs écht zo nodig is, of dat je het nog even kunt volhouden tot je thuis bent. En dan daar een glas cola inschenkt. Van de fles Coca Cola die je al had ingeslagen met je boodschappen. Kun je denken: ”Ach, die € 2,00…” maar elke euro is er een. Gaan we geen discussie van maken.

#3 Creatief denken

Uitnodigingskaartjes voor je kerstdiner versturen? Kan. Door de brievenbus. Maar dat kost je weer geld voor de kaarten + de verzendkosten. Wij weten allemaal dat we ook via Facebook / een WhatsApp-groepje een leuke invite kunnen maken. Dan heb je ‘m misschien niet fysiek in de hand, maar zo houd je je bankrekening wel in de hand. En als mensen aanbieden iets te doen voor je kerstdiner? Niet afslaan! Is toch ideaal, als je schoonzus aanbiedt stoofpeertjes te maken. Alle beetjes helpen!

budget feestdagen

#4 Probeer geen impulsieve aankopen te doen

Mijn man zei laatst eens, toen ik weer een of andere koopslag had ingepland bij de Blokker omdat ze verbouwingsopruiming hadden, “Lieverd, heb je dat echt nodig?” “Als je nou even 20 seconden nadenkt en dan voor jezelf bepaalt of je nog verder kunt leven als je het nu NIET zou kopen…” Dat doe ik nu dus elke keer, heel spastisch. Maar het werkt! Ik heb namelijk helemaal geen drie soorten pannenlappen nodig.

#5 Houd je inkomsten, uitgaven en budget in beeld

Is natuurlijk altijd aan te raden, maar deze maand even extra. Je bank heeft ongetwijfeld een app waarmee je al je inkomsten en uitgaven kunt inzien. Bij de SNS kun je zelfs per categorie kijken waar je geld heen is gegaan, doet ‘ie automatisch! Gewoon proberen nooit meer uit te geven dan dat er binnenkomt. Duh.

Heb jij nog goede tips om binnen je budget te blijven? Share them!

Nog een lekker spelletje doen tijdens de feestdagen? Ken je Vertellis al? Te leuk om samen te doen met je familie en/of vrienden!

31 thoughts on “HOE BLIJF JE BINNEN JE BUDGET MET DE FEESTDAGEN?

 1. Lodi zegt:

  Hele goede tips, ik moet eggen dat ik altijd wel overzicht probeer te houden, juist omdat we in December naast de feestdagen ook nog 3 verjaardagen hebben. Hou ik geen overzicht and ben ike echt blut aan het eind van de maand. Ik heb al opt tijd de cadeau’s gekocht en hierdoor is niet de hele bulk in een keer. verder probeer ik rondom de feestdagen even extra op te letten met de boodschappen.

 2. Rory zegt:

  Ik kijk altijd eerst in mijn eigen ‘voorraad’. Of dat nu kleding, gezichtsverzorging of iets anders is. Ik heb gewoon eerlijk al heel erg veel. Toch kan ik mij echt laten afleiden doordat ik aanbiedingen of iets te geks zie. Dan moet ik eigenlijk eerst een maand nadenken en als ik het dan echt wil, dan mag het eventueel (als het er nog is).

 3. Patricia zegt:

  Wat mij betreft is de geen impulsieve aankopen doen tip voor mij het meest relevant. Ik vind het in deze tijd zo lastig om niet zomaar allemaal leuke spulletjes te kopen, dus ik neem dan ook vaak alleen cash geld en geen pinpas mee als ik iets moet hebben, om te voorkomen dat ik teveel uitgeef 🙂

 4. Kevin zegt:

  Goed tips. Sowieso tijdens deze maand heb ik het idee dat mijn geld de deur uit vliegt haha. Maar ik probeer inderdaad geen impuls aan kopen te doen. De vraag heb ik het echt nodig stel ik mij sowieso de laatste tijd al erg vaak 😉 ben goed op weg

 5. Saskia zegt:

  Oeh, handige tips. Thanks!! Inderdaad, nadenken of je iets écht nodig hebt is vaak een goede. Of manieren verzinnen hoe iets goedkoper kan, een keer minder langs de mekdrek en zelf de frietjes mét iets lekkers maken, of je lunch van thuis meenemen ipv van een kant en klaar broodje scheelt al enorm.

 6. Ilona Izabella zegt:

  Ik ben een nogal impulsieve koper. Ik vind alles leuk en denk alles nodig te hebben. Maar ik weet ook dat ik zo heel vaak impulsaankopen doe die ik eigenlijk helemaal niet ga gebruiken. Sindsdien koop ik bijna nooit iets meteen. Zit iets na een paar dagen nog steeds in mijn hoofd, dan mag ik het kopen van mezelf. Maar zeker drie kwart van de dingen blijft niet in mijn hoofd zitten.

 7. Merel zegt:

  Hele handige tips! Ik ben ook groot voorstander van een duurzame kerstboom die niet met elke trend meegaat. Die van ons is onwijs kitsch en slaat elke mode-plank mis. Maar achter elke bal zit een verhaal, waardoor hij voor ons weer heel mooi is en dus ook elk jaar mee kan zonder een fortuin te spenderen aan nieuwe ballen 🙂

 8. Amelie zegt:

  Wat een goede tips! Ook hier is het druk met verjaardagen + de feestdagen. Al een geluk woon ik bij mijn ouders en moet ik ook niet veel budget uitgeven aan diners. Toch moet ik spaarzaam zijn! Ik werk al maar ik hou zeker ook hetgene wat ik altijd spaar opzij.

 9. Suzanna zegt:

  Wij leggen iedere maand een bedrag weg voor cadeautjes in de decembermaand. Zo weten we zeker dat we het allemaal kunnen betalen en dan merken we het ook minder in de portemonnee. Maar ik vind je tips wel erg handig!

 10. Felice Veenman zegt:

  ik vind het enorm makkelijk om binnen een budget te blijven, geleerd toen ik in mijn studententijd van bijna niks moest rondkomen. Als we aan het einde van de maand nog geld overhadden, kochten mijn beste vriendin en ik samen een half flesje jenever. Nu is een goede stok achter de deur om de zaken binnen de perken te houden dat ik dan wat meer geld over hou voor cadeautjes! ( ik ben dol op cadeautjes geven )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *