Ons favorietje maandje is alweer even bezig. Deze maand staat waarschijnlijk flink vol met meetings, bedrijfsborrels en maak-je-collega-belachelijk-door-hem-of-haar-in-een-kerstmannenpak-te-laten-rondsjouwen-op-kantoor-momentjes. Allemaal heel lief leuk en aardig, maar wat nou als het er bij jouw werkgever niet zo soepeltjes aan toe gaat? Als er van je wordt verwacht dat je je netjes en beleefd opstelt, terwijl je eigenlijk het liefst een beetje zout in het glas champagne van je baas strooit? Dan heb ik hier wat tips voor je. Puur uit eigen ervaring, omdat ik zelf altijd helemaal kriegel word van die officiële dingen. Recalcitrant word ik dan. Maarja. Wat moet, dat moet. En soms moeten we maar gewoon even doen alsóf! Hierbij een lading etiquette tips die ik weet uit ervaring en ooit een keer gelezen heb:

etiquette tips

#1 Even over de drank…

Maximaal twee glazen wijn / borrels en dan, als je voelt dat je een beetje lacherig of vervelend wordt, gewoon overgaan op bubbeltjeswater. Om te voorkomen dat je straalbezopen je collega gaat lopen uitlachen omdat je eigenlijk al we-ken vind dat ze naar de kapper moet vanwege haar drie kilometer uitgroei.

#2 Wat betreft het maken van foto’s:

Leuk, om door middel van foto’s de sfeer, gezelligheid en fijne hapjes en drankjes van je bedrijfsborrel vast te leggen. Let er wel even op dat je geen onflatteuze foto’s van je collega’s online gooit zonder dat ze hiervoor hun toestemming hebben gegeven. Je wilt namelijk niet dat je afdelingsmanager, die nét iets te dicht bij die grote plant staat waardoor het lijkt alsof hij er tegen praat, op die manier op de foto komt en dan voor altijd en eeuwig wordt uitgemaakt voor bomenfluisteraar. Tenzij hij zelf toestemming geeft voor plaatsing op je Instagram of Facebook, natuurlijk. Dan moet je dat gewoon doen.

#3 Le Introducée

Je mag dus alleen een +1’tje meenemen, oftewel introducée, oftewel vrouwelijke versie van wingman, als dat op de uitnodiging staat. Anders is het gewoon ronduit asociaal, eigenlijk. Bedank de organisator van de borrel voor het mogen meenemen van het +1’tje, dat kunnen ze waarderen! Heb plezier met je introducée en je collega’s, maar bedenk wel even dat je maandag gewoon weer tegenover mekaar aan je bureau zit. Te werken.

#4 Gooi je haar los vs. je wilde haren verliezen

Naar mijn mening zijn bedrijfsborrels niet bestemd voor totaal over-de-top losgaan, maar gedraag je je gewoon gedistingeerd. ’t Is natuurlijk belangrijk dat je het gezellig kunt hebben met je collega’s, maar overdrijven is ook een vak. Da’s sowieso één van de belangrijkste etiquette tips die ik je geef vandaag.

#5 Fashionable te laat komen?

Voor borrels die een sluitingstijd hebben, is ’t netjes om op de tijd van start te komen. Meestal wordt het programma daar ook op gemaakt en dan is het een beetje dullig als de helft halverwege aan komt kakken. Begint de borrel vroeg en en gaat ‘ie door tot diep in de nacht? Dan is het prima als je halverwege de avond komt.

#6 Discussies voeren

Een etiquette tip voor een borrel is dus een beetje dat je géén discussies aangaat over onderwerpen die je ook niet zou bespreken als je met je gezin / familie aan de eettafel je avondmaaltje zit te verorberen.

#7 “Op deze beat kan ik de hele nacht wel dansen…”

Kijk. Als je bij een nogal – excuus – saai bedrijf werkt, waar de managers en opperbaasjes zich gedragen als houten planken, niet in zijn voor een lolletje en al helemaal jouw grapjes en dansjes niet kunnen waarderen, dan is ’t beter om inderdaad geen dansje te wagen tijdens je bedrijfsborrel. Maar je begrijpt het tegenovergestelde dan ook wel: lekker informeel teampje waarmee je alles kunt doen, delen en lekker mee kunt dansen? Doen! Dansen is fij-hijn! Feel the vibe!

#8 Over je kleertjes

Ordinair is een no-go. Zwart is eigenlijk altijd een goed idee. De LBD oftewel Little Black Dress is nooit verkeerd en huidskleurige panties die nét niet je huidskleur zijn, zijn wel verkeerd. Hoe je je outje het beste kiest? Bedenk wat je op een normale werkdag aan zou trekken en pas dat aan in de richting van chique. Dus accessoires even upliften, glimmertje extra hier en daar, riempje, satijntje… You’re done! And classy. En oja: HAKKEN! Geen afgetrapte, gewoon mooie.

Nou. Zijn jullie met me eens? Hoe ziet jullie “werkcultuurtje” eruit? Deze etiquette tips nodig?

En als we dan toch bezig zijn: hoeveel alcohol is nou eigenlijk té veel?

42 thoughts on “8 ETIQUETTE TIPS VOOR JE KERSTBORREL

 1. Batboy zegt:

  De foto’s waar ik dan niet mooi opsta en toch gepost word door collega’s vind ik echt niet leuk. Met een glaasje wijn neem ik altijd een glas water ernaast, want je weet maar nooit🙈

 2. Manon zegt:

  Wel heel saai als je geen dansje kan doen haha maar helaas zijn sommige bedrijven heel formeel. Bij ona is dat gelukkig niet het geval. Wij hadden laatst feest van werk en iedereen ging los

 3. MC Kleuver zegt:

  Super leuk om deze etiquettepost even te lezen. Als het maar gezellig is en je de volgende werkdag nog kunt vertonen 🙂
  Wel vraag ik mij af waar tip 9 is. Volgens mij zijn er maar 8 🙂

 4. Ester zegt:

  Hier is zo’n kerstdrink nooit gigantisch groot, hoor. Gewoon na werktijd een uurtje nadrinken en praten 🙂 en elkaar een vrolijk eindejaar wensen. Grappig dat het in de films altijd wordt afgebeeld alsof de grootste drama’s er plaatsvinden :’).

 5. Marjolein zegt:

  Als het maar gezellig is inderdaad. Dat is het allerbelangrijkste! Te veel drank is nooit een goed idee, maar lekekr swingen en plezier hebben is toch wat elke manager graag ziet 😀

 6. Verena zegt:

  Goede tips! Vooral over de onflatteuze foto’s van je collega’s haha! Ik heb al zo vaak gehad dat mensen een lelijke foto van mij stuurde… Ugh!!

 7. Lesley zegt:

  Ik heb tot nu toe alleen nog maar kerstontbijt gehad op mijn werk. haha. Wel eens andere uitjes die niks met kerst te maken hadden. Die van de foto’s herken ik helemaal. Dat een collega een super onflateuze foto van je online zet zonder toestemming is inderdaad niet tof.

 8. Eke zegt:

  Bij mij op het werk zijn de borrels redelijk netjes en dus saai. Als ik niet zwanger ben, waardeer ik alleen cocktails en breezers (shame on me) als alcohol, dus ik zal me altijd netjes gedragen, want meer als cheape wijn en cola is er dan ook niet, haha.

 9. Eva zegt:

  Wat een leuk artikel, haha! En over nummer 5: te laat komen kan dan inderdaad écht niet. Maar ja, soms is het niet leuk om er als eerste te zijn, maar er is wel een grens 😉

 10. Daniëlla | That's Life zegt:

  Haha, grappig om te lezen dit. Ik werk momenteel als ZZP’er, dus ik borrel met mezelf – snik -, maar in het verleden hij diverse bedrijven gewerkt. Ik drink zelf geen alcohol, maar bij 1 bedrijf ging iedereen elke vrijdagmiddag los en dat was met kerst nog erger. Toen we een keer met z’n allen op wintersport gingen was het helemaal feest. Gelukkig heb ik de foto’s nog, als ik die doorblader lach ik me echt kapot. 😂

 11. Rory zegt:

  Te grappig. Ik ben dol op dansen en heb in een enorme corporate cultuur gewerkt. Het grappige is dat ik er (dagelijks, niet alleen op borrels) om bekend stond dat ik nu eenmaal anders dan anders was. Ik was diegene die over de marmeren gang rende op mijn high heels. In een (te) kort broekje onder mijn – voor de rest – juist nette outfit. Afijn, ik werd er om gewaardeerd. Tips zoals niet teveel drinken, niet te luid, ordinair zijn. Helemaal ok. Juist wel dansen als niemand anders dat doet? Een hele grote pre. Ik heb zo hele volksstammen aan het dansen gekregen 🙂

 12. Fleur zegt:

  Ik ben gelukkig geen officieel werkborrels. Wij gaan de 29e met z’n alle de kroeg in, maar ik ben het wel eens met niet te veel drinken. Niets is zo erg als een dronken collega

 13. Monique zegt:

  Fijne tips! Ik werk op het moment niet voor een baas, dus heb geen kerstborrel. Maar dat verandert in de toekomst vast nog wel! Hopelijk onthoud ik de do’s en don’ts een beetje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *