Nogal vanzelfsprekend, zul je denken. Gewoon een babbeltje houden met een wildvreemde. Toch zijn er genoeg mensen die totaal dichtklappen wanneer ze alleen maar even een klein chit-chat hoeven te houden met [bijvoorbeeld] een leidinggevende of zelfs “gelijkwaardige” collega, toekomstige klant of tijdens netwerkborrels. Ik zie zelf vaak genoeg mensen waarvan ik verwacht dat ze een vlotte babbel hebben, maar dat dan toch tegenvalt. Daarom besloot ik er toch maar eens een artikeltje aan te wijden! Komen m’n tips, hoor:

#1 Onthoud namen

Niks is erger dan dat je iemand z’n naam niet meer weet. Heel vaak schud je iemand de hand maar vergeet je te luisteren naar de naam waarmee degene zich voorstelt. Raar eigenlijk! Toch wat meer op letten! Is echt typisch iets voor mij. Wat helpt: benoem de naam in de trant van: ”Leuk je te ontmoeten, …” terwijl je hem/haar aankijkt. Zo onthoudt je de naam [beter] en verloopt de babbel ook nog eens vlotter.

#2 Geef altijd de lange versie van je antwoord

Wanneer iemand vraagt naar wat je in het dagelijks leven doet, zeg dan niet in één zin: ”Ik ben …” maar vertel ook meteen wáár en hoe en hoe vaak enzovoorts. Je schetst zo een beter beeld van jezelf, je functie en bezigheden [kan natuurlijk ook over je hobby’s gaan] en zo kan de ander makkelijker inhaken – dus krijg je een gezellig gesprekje.

#3 Stel meer vragen dan dat je antwoorden geeft

Probeer een totaaloverzicht van je gesprekspartner te creëren door vragen te stellen en complimenten te geven. Het is heel belangrijk om interesse te tonen in plaats van interessant te doen. Mensen onthouden namelijk niet iemand die de hele tijd zegt hoe geweldig zij zelf wel niet is, maar wel de mens die hem/haar eventjes even de hemel in prees. Haaa-le-lu-jaaa!

vlotte babbel

#4 Lekker positief blijven

Niet zeuren, niet klagen. Zo kom je never nooit over als iemand met een vlotte babbel. Zeur en klaag je wel, dan wordt je automatisch geassocieerd met negativiteit en wordt er totaal vergeten wat je daarvoor hebt gezegd. Op één of andere manier blijft het hangen bij die ander, moet je niet willen! Een beetje sarcasme kun je er wel in gooien, maar pas wel op bij wie je dat doet. Meestal een beetje risky als je iemand net de hand hebt geschud ter kennismaking. Bij mij werkt het soms, men onthoudt je wel.

#5 Weet waar de grens ligt

Dit vind ik een goeie. Hoe vaak mensen wel niet, terwijl ze je net kennen, hun hele levensverhaal over je heen gooien. Ik ben een persoon die daar minder behoefte aan heeft en eerst wilt weten hoe iemand precies in elkaar zit en dergelijke, voordat ik me überhaupt kan gaan interesseren in zijn / haar familiaire perikelen dan wel affaires, problemen, geldzaken… Persoonlijke informatie die in eerste instantie niets toevoegt aan het gesprek, kun je beter even voor je houden.

Well. Kort maar krachtig! Heb je wat aan deze tips voor een vlotte babbel? Ben je een muurbloempje of stort je je hart uit bij de eerste de beste? Of ertussenin?

Lees ook deze 5 waarheden waar je zelf achter moet komen, is interessant!

21 thoughts on “5 TIPS VOOR EEN VLOTTE BABBEL

 1. Natalie zegt:

  Ik ben geen spraakwaterval maar zeker ook geen muurbloempje, een vlot gesprek komt dus meestal wel goed op gang, al kan een glaasje wijn wel helpen om m’n tong wat losser te maken!

 2. Marion Stam zegt:

  Het eerste punt vind ik trouwens een hele handige. In een voorstelrondje gaat het vaak zo snel dat je eigenlijk niet hoort wat iemand zegt. Verder vind ik het bijzonder dat men bij een eerste kennismaking altijd vraagt naar wat je doet. Alsof je je identiteit ontleent aan een baan in plaats van wie je bent.

 3. Sanne zegt:

  Heel handige tips, alleen vergeet ik heel snel namen. Het herhalen werkt zelfs niet voor mij. Na een persoon 2/3 keer te ontmoeten, onthoud ik misschien zijn of haar naam.

 4. Armande zegt:

  Ik ben ook niet gezegend met een vlotte babbel, in person. Of liever gezegd, hij is wel HEEL VLOT… maar niet op de goeie manier. Als ik zenuwachtig ben, ga ik ratelen. Not good. 😛

 5. Eke zegt:

  Normaal lul ik vijf kwartier in een uur, maar social talk vind ik zo lastig! Ik weet me op dat moment echt geen vragen te verzinnen. Later, uit de situatie, natuurlijk wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *