Moge duidelijk zijn dat ik nogal een fanatieke thuisbakker ben. Ik spendeer menig uurtje in m’n supersonische keuken met superchille oven die me tot nu toe nog maar één keer in de steek heeft gelaten. Al betwijfel ik of dat aan de oven lag, denk eerder aan het feit dat ik de temperatuur gewoon niet hoog genoeg had gezet. Maar dat terzijde: bakken is life. Taarten zijn broodnodig en #vettepenszietgeenmens dus we gaan lekker door. Maar wat nou als je ik je een paar hacks geef waardoor je nog makkelijker, lekkerder en more-professional-looking bakt als thuisbakker?

thuisbakker

#1 Hoe je met een standaard pakje cakemix een ideaal biscuit maakt

Nou, gewoon. Je voegt aan de cakemix het eigeel toe van een XL-ei en een doosje kloppudding in de smaak Vanille van bijvoorbeeld Dr. Oetker. Verder volg je de instructies op de doos van de mix. Kan ook bij chocoladebiscuit / -cake: gebruik dan gewoon de chocoladeversie van de kloppudding. Resultaat: een héérlijk moisty biscuit voor je taart of wat het uiteindelijk ook worden mag.

#2 Freeze it, baby

Situatieschets: je dochtertje wordt 1 jaar en je wilt een perfecte Unicorn-taart maken omdat je gewoon een goeie thuisbakker bent. Unicorns zijn namelijk helemaal in. Ik ben er niet thuis in, ik krijg een een jongetje. Maar unicorns zijn wel in. Nu is het zo dat je een knetterhard-werkende mama bent en eigenlijk op het moment dat je de taart moet bakken, geen tijd hebt. Wat doe je dan? Gewoon: het beslag maken wanneer het je uitkomt en in de vriezer gooien. Doe het mengsel in een zipzak en zorg dat ‘ie zo vacuüm mogelijk is. Twee uurtjes voordat je de taart wilt gaan maken [houd wel even rekening met het afkoelen van de biscuits en de tijd die dat vergt], haal je de zipzak uit de vriezer en laat het ontdooien. Hoef je het alleen nog maar in de vorm te gieten en de boel af te bakken. En dan afkoelen. En opmaken. Met je unicorn.

Let op: alleen invriezen als het een beslag is waar GEEN geklopte eiwitten in verwerkt zijn door jezelf óf geprepareerd door het merk; dan kun je ‘m net zo goed na ontdooien meteen in de prullebak kieperen. Zakt ‘ie helemaal finaal gigantisch in z’n totaliteit in. Da’s jammer van je Unicorn-taart. En zielig voor je dochter ook. ’t Kind heeft zich helemaal verheugd…

#3 Oplossingen die je inzet bij ”Oh-NO”-momentjes

Het is 22.00 uur ’s avonds en je moet nog even een taart bakken voor de verjaardag van je achtertante. Heb je beloofd. Maar je mist een ingrediëntje en alle winkels zijn dicht. En dan? ”Oh-NO”-moment! Helemaal huilen…Maar wat je dan moet doen, is creatief denken. Dus: geen melk? Gewoon vervangen door water. Geen crème fraîche? Gebruik yoghurt.

thuisbakker

#4 Hoe je plakkerige dingen “ontplakt”

Honing, maple syrup, boter… allemaal lekker plakkerig en/of vet. Zie je maatbeker of beslagkom maar eens schoon te krijgen als je de vorige drie erin hebt gehad. What to do? Bespray ‘m, voordat je de plakkerige dingen erin gooit, met bakspray of een beetje [bak]boter. Dan glijdt het spul er zo uit wanneer je het bij de rest van je beslag wilt gieten én de beslagkom / maatbeker is veel makkelijker schoon te krijgen. Ook nog even vetvrij maken? Use a lemon. Gewoon doormidden choppen en de binnenkant goed insmeren met een halve citroen. Dan is ‘ie vetvrij.

#5 Je taart decoreren like a PRO

Eenvoudig trucje om je taarten mooi te laten wezen: snoepjes op één rechte lijn / rij / raster of ander vast patroon plaatsen. Je kunt allerlei soorten snoep gebruiken om te decoreren: drop, jelly beans, winegums… Laat ze heel of hak ze doormidden [mes even invetten zodat je er makkelijk doorheen komt] en plaats ze allemaal op een strakke manier om je taart. Klaar is Keesje!

Kende jij deze hacks voor thuisbakkers al? En heb jíj nog tips?

Ik ga er gewoon klakkeloos van uit dat je nu honger hebt gekregen, dus hierbij even de directe links naar een paar lekkernijtjes uit eigen keuk’n zodat jij ook even weer de thuisbakker uit kunt hangen:

Kokostaartje met ananas + rum

Kokosbolletjes + chocolade

Kwarkbroodjes + kaneel

20 thoughts on “5 HACKS DIE ELKE THUISBAKKER MOET KENNEN

 1. Marion Stam zegt:

  Dit zijn echt tips waar je wat aan hebt. Want je bent natuurlijk snel geneigd om precies een recept te volgen. En de paniek slaat snel toe als je juist dat ene ingrediënt niet in huis hebt.
  Ik je tips zeker ergens opslaan.

 2. Mariëlle | Me-licious zegt:

  Wat een goede tips! Ik maak zelden cake maar ik herken wel het ingrediënten probleem. Dat je dan om half 10 nog iets moet bakken en het net niet meer red om naar de winkel te gaan. Vaak is inderdaad bij ons de melk op. Ik ga het de volgende keer vervangen door yoghurt. Goede tip!

 3. Pingback: Lees Mee 51: de opvallendste blogs van afgelopen week - Lotus Writings

 4. Melissa zegt:

  Wat een leuke en handige tips. Sommige ook best herkenbaar. Meestal bak ik iets wat niet gebakken hoeft te worden, snap je hem? Iedereen hier is dol op de bokkepootjestaart die niet in oven hoeft 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *