Zo door de jaren heen heb ik aardig wat tips gekregen en opmerkingen opgeschreven over hoe je bepaalde dingetjes in de keuken aanpakt. En dan niet alleen maar letterlijk maar ook figuurlijk. Ik zou ik niet zijn als ik die handige kooktips niet even met je zou delen, toch…

kooktips

#1 Het bad van Marie en witte chocolade

Au bain-Marie. Waar deze term vandaan komt? Hoogstwaarschijnlijk van de distilleerketel die de Joodse Maria in de tweede eeuw uitvond. In eerste instantie werd de term gebruikt om aan te duiden dat er een warmwaterbad aanwezig was waarin gerechten warm gehouden konden worden.

Maar even wat kooktips van Marie, of eigenlijk van mij en m’n moeder: als je witte chocolade wilt smelten, dan kun je het schaaltje met drops of blokjes beter niet ín het hete water in je pannetje zetten, maar het bakje met chocolade erboven laten hangen. Witte chocolade heeft namelijk een veel lager verbrandingspunt dan melk- en pure chocolade omdat het grotendeels uit suiker bestaat, dus gaat het veel sneller carameliseren, dus wordt het snel pasta, dus kun je het weggooien, dus is dat jammer…

#2 Eitje koken

Kan je wel vertellen dat het mij even heeft gekost om uit te figulieren hoe ik nou op de beste manier een eitje hardgekookt krijg zonder dat ‘ie blauw uitslaat of dat ’t nog snot is. Nou heeft de lengte van het moeten koken van een eitje natuurlijk te maken met de versheid van het ei, de temperatuur van het water, het moment waarop je ‘m in het water gooit en de grootte van het ei. Maar. Wat je dus moet doen, is het volgende:

  1. Gooi je eitjes in een pan en voeg er KOUD water aan toe, zoveel dat alle eitjes bedekt zijn;
  2. Wanneer het water 5 minuten kookt, haal je de pan van het vuur. Doe de deksel erop en laat de eitjes in heet water ca. 12 [L], 9 [M] of 15 [XL] staan;
  3. En dan: shake it, baby: de pan met eitjes inclusief schaal schud je een paar keer goed heen en weer, zodat de schalen kraken en de eitjes haast niet meer gepeld hoeven te worden;
  4. Daarna gooi je ze in een ijsbadje of je gooit het water eruit en laat de eitjes “schrikken” door er ijskoud water overheen te laten lopen;
  5. En dan kun je ze very-easy afpellen en heb je perfecte hardgekookte eitjes!
kooktips

#3 De eiersnijder

We blijven nog even in de eitjessferen, hoor. ’t Lijkt wel Pasen… Dit is een gadget wat niemand meer schijnt te kopen terwijl ‘ie bijna gratis is, zo goedkoop, en überfunctioneel! Daarom staat ‘ie ook in dit lijstje met kooktips, hij’s echt ideaal. Wat je ermee kunt: eitjes snijden natuurlijk, maar ook voor het gelijk snijden van aardbeitjes voor je aardbeientaartje, champignons voor je soepje, banaantjes, avocado’s…

#4 Oude broodjes bakken

Niet weggooien, dat oude brood! Je maakt er makkelijk French Toast mee, tosti’s, heerlijke croutons voor over je salade of in je soep… Het enige wat je voor dat laatste hoeft te doen is het brood te choppen in kleine blokjes, de oven voor te verwarmen op ca. 400°C, je blokjes even onder de kraan te houden zodat ze niet meteen verbranden in je oventje, ze in een ovenschaal te gooien en helemaal bovenin de oven lekker crispy on-the-outside en soft-on-the-inside te bakken voor ongeveer 15 minuutjes. Moet je ze niet te lang op je aanrecht laten staan, dan worden ze snel slof.

Bekende kooktips? You gonna use them?

Ook nog even je muffinblik hacken?

15 thoughts on “4 OLD SCHOOL KOOKTIPS DIE JE MOET KENNEN

  1. Krystle zegt:

    Handige tips! Ik gebruik eigenlijk nooit een eiersnijder mijn moeder had er vroeger wel één maar bij mij gaan de eieren dan meestal kapot. Eieren kook ik trouwens altijd in de waterkoker ideaal!

  2. Marion Stam zegt:

    Van oud brood maak ik altijd wentelteefjes. Je maakt van 2 eieren, wat melk en kaneel een beslagje waar je je oude boterhammen doorheen haalt.
    Klontje boter in de koekenpan. Bak de boterhammen aan weerszijden bruin.
    Als ze klaar zijn doen je er wat suiker over. Heerlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *