Vandaag heb ik voor jullie in de aanbieding: 3 gezonde partydips! Omdat we op de gezonde toer zijn en omdat het gewoon lekkere dippies zijn. Houden we allemaal van, toch? Lekker en gezond.

Heuj, feestje!

Misschien niet zo heel erg gebruikelijk. Bij mij wel, trouwens. Ik gooi graag wat dingetjes bij mekaar om een dipje te creëren. Deze dips combineer je met bijvoorbeeld een crudité, stokbroodje, soepstengeltje, tortilla’tje, wrapje… Een lekker tussendoortje maar ook een ideale partydip! Feestje? Pleur een serveerschaal met groenvoer op de statafel en serveer er een van deze lekkere partydips bij. Succes gegarandeerd. Is ook een keer wat anders als die eeuwige pinda’s en borrelnootjes. Daarnaast staat ’t ook redelijk hip en fabulous. En ik wijs nog een keer op gezond. Vitamientjes for life.

3 gezonde partydips

Omdat we ook van variatie houden en niet van die standaard yoghurt-met-komkommer-en-zwarte-peper-oftewel-tzatziki houden, geef ik je hierbij een paar van die combi’s die je niet 1-2-3 zou verwachten op een feesie. We doen dus even lekker out of the box maar dan wel gezond. Komen ze!

gezondepartydips

#1 Bloedsinaasappel- en avocadosalsa met granaatappelpitjes

OKAY, let’s start:

Bereidingstijd: 35 minuten mee bezig, in totaal 1 uur en 35 minuten nodig om ’t te maken
Voor hoeveel schaaltjes: 4
Voordeeltje: kun je wel 8 uur van tevoren maken

Voedingswaarden:

Calorieën: 46 per schaaltje
Vet: 1,6 gram
Eiwitten: 1 gram
Vezels: 2 gram

Ingrediënten:

  • sap van 1 limoen
  • 1 eetlepel zeezout
  • 1-8 versgemalen zwarte peper
  • 6 bloedsinaasappels
  • 1 granaatappel
  • 1 grote avocado [gehalveerd, ontpit, gepeld en in de lengte door de helft gesneden]
  • 1 fijngesneden rode ui
  • 1 jalapeño zonder pitjes, fijngesneden
  • 2 witte uien, in ringen
  • een handje gesneden koriander [you hate it or you love it, kun je ook weglaten en vervangen door bijvoorbeeld peterselie]

Bereidingswijze:

  1. Doe de limoensap, zout en peper in een grote schaal;
  2. Pel 5 bloedsinaasappels, pers deze en zet het sap apart;
  3. Snijd de andere bloedsinaasappel in kleine stukjes [zonder schil uiteraard];
  4. Gooi het sap en de stukjes sinaasappel in de schaal met limoensap enz.;
  5. Snijd de granaatappel in vieren;
  6. Doe de kwartjes in een grote schaal met koud water en zet dit een tijdje in de koelkast zodat pitjes naar de bodem zakken;
  7. Haal de schaal na een half uur uit de koelkast en verwijder vervolgens met de hand de laatste pitjes;
  8. Voeg de pitjes toe aan het sinaasappelmengsel;
  9. Voeg blokjes avocado, de rode ui, jalapeño, witte ui en de koriander [of peterselie] toe en roer deze met een spatel door mekaar [pas op dat je de avocado’s niet gaat lopen pletten; want goor!]
  10. In principe is ‘ie nu klaar, maar wel even proeven want misschien moet je nog een beetje zout en/of peper toevoegen;
  11. Goedgekeurd? Dan mag ‘ie een uurtje in de koelkast, afgedekt, en is je partydip daarna ready-to-serve met bijvoorbeeld tortillachips!
gezondepartydips

#2 Smoky zwarte kidneybonen-dip

OKAY, let’s start:

Bereidingstijd: 25 minuten
Voor hoeveel schaaltjes: voor ca. 3 schaaltjes
Voordeeltje: kan je ook gebruiken als vulling voor je tortilla’s en quasedilla’s…

Voedingswaarden:

Calorieën: 57 per eetlepel
Vet: 2 gram
Eiwitten: 3 gram
Vezels: 2 gram

Ingrediënten:

  • 2 eetlepels koolzaadolie
  • 1 gesnipperd uitje
  • 2 eetlepels gemalen [gedroogde] koriander
  • 2 eetlepels gemalen komijn
  • 2 blikjes zwarte kidneybonen, uitgelekt en afgespoeld
  • sap van 2 limoenen
  • twee eetlepels chipotles [zijn gerookte + gedroogde jalapeño-pepertjes]
  • 2 eetlepels zout
  • 125 gram crème fraîche
  • 1 kleine jalapeño zonder pitjes, fijngehakt
  • een handje fijngemalen verse koriander

Bereidingswijze:

  1. Verhit olie op standje medium en voeg daar de ui, koriander en komijn aan toe;
  2. Fruit de uitjes ongeveer 2 minuten en voeg vervolgens de kidneybonen en een longdrinkglas water toe;
  3. Laat dit pruttelen voor ongeveer 5 minuten en laat het vervolgens 5 minuten afkoelen;
  4. Giet het mengsel daarna in je keukenmachine om het vervolgens goed te blenden, begin rustig en zet ‘m daarna op de hoogste stand;
  5. Voeg het limoensap, de chipotles en het zout toe en laat dit blenden totdat het een fijne substantie heeft;
  6. Voeg de crème fraîche, jalapeño en de verse koriander toe en blend dit weer totdat alles is opgenomen in je partydip;
  7. Breng eventueel nog wat op smaak met zout en peper en doe het in leuke schaaltjes, garneer met wat koriander en dan: AANVALLEN!
gezondepartydips

#3 Indiaas-gekruide bloemkooldip

OKAY, let’s start:

Bereidingstijd: 30 minuten
Voor hoeveel schaaltjes: ongeveer 3
Voordeeltje: low-fat-partydip dit! Heerlijk, supermakkelijk en verantwoord!

Voedingswaarden:

Calorieën: 34
Vet: 2 gram
Eiwitten: 1 gram
Vezels: 1 gram

Ingrediënten:

  • 1 bloemkool, of bloemkoolroosjes uit de diepvries
  • 1 eetlepel zout
  • 1 eetlepel koolzaadolie
  • 1 eetlepel zwarte mosterdzaadjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 eetlepel currypoeder
  • 1 eetlepel witte kristalsuiker
  • 200 gram magere yoghurt
  • 125 gram crème fraîche
  • handje gechopte koriander
  • snufje nootmuskaat
  • snufje cayennepeper
  • snufje versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze:

    1. Breng een pan met water aan de kook;
    2. Voeg de bloemkool toe en een snuf zout, dek de pan af en laat de bloemkool ca. 10 minuten koken, daarna giet je ‘m af;
    3. Verwarm de koolzaadolie in een pan met dikke bodem en voeg daar de mosterdzaadjes aan toe. Laat deze ongeveer een halve minuut afgedekt op het vuur staan, totdat de zaadjes gaan ploppen;
    4. Voeg daarna de gesnipperde ui toe en fruit deze mee;
    5. Daarna de currypoeder, snuf zout en suiker toevoegen en even aanfruiten;
    6. Pureer de bloemkool met een blender of prak het zeer fijn met een vork;
    7. Voeg daar je kruidenmengseltje aan toe en daar is ‘ie: jouw bloemkooldipje met Indiase kruiden!
gezondepartydips

Welke van deze 3 gezonde partydips ga jij maken? Let me know in de comments!

Ken je deze 16 heerlijke maar vreemde yoghurt-combinaties al?

24 thoughts on “3 GEZONDE PARTYDIPS

  1. Lodi zegt:

    Zeker hele aparte dips zijn dit, wel heel leuk om eens wat anders op tafel te zetten. Ik zou denk ik voor de smokey zwarte kidney bonen dip gaan. heel apart!

  2. Cassandra zegt:

    Ik maak eigenlijk altijf wel gezonde party dips met verjaardagen etc, vooral met groenvoer en geeeeeeen pinda’s. Saaie meuk. Hah! en die avocado-bloedsinaasappel is een hele fijne.

  3. Kimberly zegt:

    Yeah voor dips en zeker voor gezonde dips maar als ik er anderhalf uur mee bezig moet zijn haak ik af. Sorry, ze zien er wel heerlijk uit en als ik er iemand voor kan betalen zodat ik het neer kan zetten, top! Luie koker hoor hier, niet te veel ingrediënten en niet te lang qua bereidingswijze. Dan blijf ik het leuk vinden 😉

    • Susan zegt:

      Haha, ieder z’n ding natuurlijk! Ik houd van lekker anders en minder standaard en heb er inderdaad wel tijd voor over om lekker in de keuken te rommelen. Ontspanning! Happy weekend!

  4. MamaPlaneet zegt:

    Ziet er fantastisch uit! Maar als ik heel eerlijk ben zou ik zelf niet maken. Te veel ingredienten, kosten en gedoe. Ik hou van dipjes die ik spontaan kan maken met dingen die ik altijd in huis heb.

  5. Manon zegt:

    Ik ga de Bloedsinaasappel- en avocadosalsa met granaatappelpitjes echt een keer proberen. Dat lijkt me echt geweldig. Wat een gouden combinaties, leuk en weer eens wat anders. Thanks!

  6. Linda zegt:

    Dit lijkt mij zoveel gezonder dan alle kant en klaren sauzen, en ook nog eens leuk om te maken! Zelf ben ik erg benieuwd geworden naar de Bloedsinaasappel- en avocadosalsa met granaatappelpitjes, deze ga ik zeker even onthouden. De ingrediënten klinken zo goed <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *