Een keertje wat anders dan de [ook door mij de hemel ingeprezen] havermoutjes in de vroege ochtend? Wat dacht je van deze gezonde ontbijtjes uit de oven! Go try!

oven

#1 Een Aziatisch gebakken eitje met sesam

Niet echt heel erg voor de hand liggend, hè? Rijst, ei, ui, gember, sesam in-a-dish… Maar juist daarom kom je op ZOETISGOED.nl, voor van die niet-standaard dingetjes. Dit is namelijk één van de meest voedzame ontbijtjes die je ooit zult nuttigen. En met een béetje preppings best snel in mekaar te flansen. Of gebruik gewoon de rijst die je de vorige avond voor de nasi hebt gebruikt.

OKAY, let’s start!

Bereidingstijd: ca. 30 minuten waarvan 10 minuten in de oven
Voor hoeveel: 4 personen

Ingrediënten voor dit ontbijtje

  • 1 eetlepel sesamzaadjes [o.a. verkrijgbaar bij de Toko en Turkse supermarkten]
  • 1 eetlepel pindaolie
  • 350gr groene asperges
  • 1 gesnipperd uitje
  • 1 eetlepel gember [gepeld en fijngemaakt in een vijzel]
  • een half longdrinkglas kokosmelk
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel sesamolie
  • gekookte rijst voor 4 personen
  • 4 grote eieren
  • 2 lente-uitje, in de lengte gesneden
  • Sambal Oelek of een ander pittig sausje

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 400°C en plaats het rooster alvast onderin de oven;
  2. Rooster de sesamzaadjes in een pan tot ze goudbruin zijn [ongeveer 2 minuten] en laat ze afkoelen;
  3. Verhit een pan met pindaolie en fruit daarin de gesneden asperges, ui en gember, ongeveer 8 minuutjes;
  4. Voeg de kokosmelk toe en roer het voorzichtig door elkaar voor ongeveer 2 minuten, haal dan de pan van het vuur;
  5. Gooi de sojasaus en ca. een kwart eetlepel sesamolie erdoor en laat het even staan;
  6. Vet 4 kleine ovenschaaltjes in met sesamolie en zet ze op het rooster;
  7. Doe de gekookte rijst in de ovenschaaltjes en roer het even door om alle korrels los te maken van mekaar;
  8. Daaroverheen giet je wat van je kokosmelkbrouwsel;
  9. Maak een klein holletje in de rijst en de mix en breek daarboven een eitje [fab!];
  10. Bak deze schatjes ongeveer 15 minuutjes in de oven, totdat je ziet dat het eiwit goed gestold is;
  11. Garneer de schaaltjes met lente-uitjes en wat sesamzaadjes en zet een klein bakje Sambal Oelek on-the-side!
oven

#2 De beroemde broodpudding met Gruyère

Comfort food waarbij je toch je vitamientjes binnen krijgt! Is dus win-win.

OKAY, let’s start!

Bereidingstijd: 30 minuten maken, 8 uurtjes in de oven [want: slowcookmeal!] Voor hoeveel: 1 “brood” voor ongeveer 6 personen

Ingrediënten voor dit ontbijtje

  • 10 sneetjes brood [bijvoorbeeld 5 wit en 5 bruin], gesneden in blokjes
  • 1 zak boerenkool
  • 10 grote eieren, geklopt
  • 500ml volle melk
  • 1 eetlepel chilipeper-vlokken
  • 2 eetlepels zout
  • zwarte peper
  • 350gr Gruyère

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 300°C;
  2. Verspreid het gechopte brood over een bakblik en toast dat in de oven voor ongeveer 30 minuten, zodat ’t brood goed droog is;
  3. In de tussentijd maak je zelf even een slowcooker:
    1. Vouw een groot stuk aluminiumfolie in een strook van 7,5cm x 30cm;
    2. Druk dit in het bakblik dat je gaat gebruiken, en dan op de plek waar het het heetst wordt [waarschijnlijk de zijkant die het verst van het deurtje afzit, dus de kant die het meest achterin de oven komt] om te voorkomen dat je maaltje aan die kant gaat aanbranden;
    3. Bekleed de rest van het bakblik met bakpapier [uit één stuk!] en zorg daarbij dat het papier 5cm boven de rand uitkomt om overlopen te voorkomen en het makkelijker te maken je dish uit het blik te krijgen als ‘ie klaar is.
  4. Breng een pan met water en zout water aan de kook;
  5. Voeg de boerenkool toe aan het water en laat het ongeveer 1 minuut koken;
  6. Spoel de boerenkool af in ijskoud water zodat het kookproces stopt en laat door middel van knijpen met je handjes het water eruit lopen;
  7. Leg het dan op een groot stuk keukenpapier om het vocht zoveel mogelijk te onttrekken;
  8. Vervolgens snijd je de boerenkool fijn en zet je ’t even weg;
  9. Doe de eieren en de melk bij mekaar in een kom en sla die met een garde tot een mooi glad mengsel;
  10. Voeg daaraan de chilipeper-vlokken, zout en een paar draaien aan de pepermolen aan toe;
  11. Doe de helft van je geroosterde broodstukkies in je homemade slowcooker;
  12. Gooi daar de boerenkool overheen;
  13. Daaroverheen doe je geraspte Gruyère;
  14. Dan de andere helft van je geroosterde broodblokkies eroverheen en vervolgens de overgebleven Gruyère;
  15. Daarna giet je voorzichtig het ei-en-melk-mengsel eroverheen, ín het bakpapier dus zorg dat het er niet naast gaat lopen enzo want dan krijg je me toch een gore kliederboel, daarnaast ook even checken of al het brood bedekt is met je mengsel anders krijg je zo’n droge meuk;
  16. Daarna gooi je het ovenblik 2 uurtjes in de oven op 300°C en vervolgens 6 uurtjes op 160°C [dus een avondje voordat je ‘m wilt gaan eten klaarmaken is bést aan te raden en overigens ook TOTALLY worth it!];
  17. Als ‘ie klaar is, laat je ‘m 10 minuten rusten in het blik, buiten de oven;
  18. Je kunt ‘m daarna in stukken snijden en YOU’RE READY TO EAT – whoah!
oven

#3 Frittata met asperges, spinazie en geitenkaas

Deze superhealthy frittata past in bijna ieder dieet! Zo gezond met al die toegevoegde zaden en vol met eiwitten. Simpel om te maken en ideaal om mee te nemen. Heerlijk als lunch of als diner met een soepje erbij! Wij zijn fan!

OKAY, let’s start!

Bereidingstijd: 30 minuten klaarmaken, 60 minuten inclusief baktijd
Voor hoeveel: ongeveer 6 personen

Ingrediënten voor dit ontbijtje

  • 50gr quinoa, omgespoeld
  • 7 grote eieren
  • 75ml volle melk
  • 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
  • halve theelepel zout
  • halve theelepel zwarte peper
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 250gr asperges, in reepjes gesneden
  • 1 sjalotje, gepeld en gesneden in halve maantjes
  • 400gr babyspinazie
  • 60gr geitenkaas met kruiden en knoflook erdoor [verkrijgbaar bij de kaasboer]

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 425°C;
  2. Doe 250ml water in een pan en breng dit aan de kook;
  3. Voeg hier de quinoa aan toe, doe de deksel op de pan en kook de quinoa tot het water helemaal geabsorbeerd is door de quinoa [duurt ongeveer 10 minuten] en laat het daarna afkoelen na even omscheppen;
  4. Doe de eieren, melk, Parmezaanse kaas, zout en peper in een kom en meng deze totdat het een glad geheel is;
  5. Voeg hier de afgekoelde quinoa aan toe;
  6. Verhit de olijfolie in een ovenproof-koekepan en fruit hierin de asperges en sjalotjes voor ongeveer 5 minuutjes;
  7. Voeg de babyspinazie toe en dek de pan ongeveer 2 minuten af;
  8. Haal daarna het deksel er weer af en roer erin met een houten lepel totdat de spinazie goed is geslonken;
  9. Gooi je eimengsel eroverheen en roer voorzichtig met een houten lepel;
  10. Doe het deksel weer op de pan en laat het geheel ongeveer 3 minuutjes koken;
  11. Daarna haal je weer het deksel eraf [je blijft bezig, ja] en gooi je de geitenkaas eroverheen;
  12. De pan zet je in de oven totdat je eimengsel goed gebakken is, ongeveer 10 minuten dus;
  13. Haal je frittata uit de oven en laat het een paar minuten afkoelen. Serveer ‘m warm of op kamertemperatuur! Heerlijk!

Zeer zeker niet de meest voor de hand liggende ontbijtjes. Maar wel héél lekker en niet alleen te eten als ontbijtje maar ook als lunch of zelfs diner! Da’s toch gewoon ideaal, nie?

Welk ontbijtje ga jij als eerste proberen?

Ken je trouwens deze old school kooktips al?

15 thoughts on “3 GEZONDE ONTBIJTJES UIT DE OVEN

  1. Femke zegt:

    Ik vind dit nogal heftig voor de ochtend. 😉 Ontbijt meestal met goed belegd brood, cracker, maar het liefst nog met yoghurt, fruit en muesli. Soms overnight oats. Maarrrr daarentegen lijken me bovenstaande gerechten wel superlekker, voor de lunch!

  2. Lodi zegt:

    Hier dan toch gewoon cereal in de ochtend, de ontbijtjes hierboven zijn me een beetje te. Ik zie mezelf niet staan te bakken in de ochtend haha. Hier is het altijd haasten in de ochtend.

  3. Karlien - Polished Cats zegt:

    mmm echt wel lekkere gerechtjes!
    ik eet protein havermout pannekoekjes smorgens, ik maak ze in het weekend en moet ze dan smorgens gewoon opwarmen. Ik ben niet wakker genoeg (en ook gewoon beetje te lui) om uitgebreid ontbijt te maken haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *